Het Consult

Is verse smurrie uit Aloë Vera goed voor de huid?

De aloë veraplant. Beeld Koos Dijksterhuis
De aloë veraplant.Beeld Koos Dijksterhuis

Is verse gel uit de aloë veraplant goed voor de huid, vraagt een lezer zich af, nadat zijn collega het op haar gezicht smeerde.

Rianne Oosterom

Terwijl een lezer een beleidsnotitie schreef, slachtte zijn collega een cactus. Omdat je dat toch niet dagelijks ziet in de kantoortuin, bleef hij geboeid naar haar kijken. Zij sneed een stengel van wat een aloë veraplant bleek te zijn van de Ecoplaza doormidden. Er kwam een gelachtige substantie uit, die ze op haar gezicht smeerde.

“Wat doe je nou”, vroeg de lezer.

“Dat is goed voor mijn huid”, zei de collega.

Op de vraag waarom ze dat niet thuis deed maar bij hem in de kamer, zei ze: “Hier is het lekker rustig. En de secretaresses doen het ook.”

De lezer, die weer een leuke anekdote had over die gekke ambtenaren voor op verjaardagen, vraagt zich af of zijn collega een punt heeft: is de doorzichtige smurrie inderdaad goed voor haar huid, of is dit weer een of andere schoonheidshype die is ingegeven door een influencer op de ‘natuurlijke’ tour?

Vitaminen

Je hoeft maar even online rond te neuzen, of je stuit inderdaad op talloze filmpjes waarin make-upmeisjes planten doormidden snijden met titels als ‘Ik gebruikte verse aloë vera op mijn huid en dit is wat er gebeurde.’ Neem vlogger Esra Slim, door aloë vera heeft haar huid een ‘natuurlijke glow’ en nemen haar mee-eters af.

Dermatoloog Marjolein Leenarts wil eerst de volgende nuance aanbrengen: de aloë veraplant bestaat voor 99,5 procent uit water. In de 0,5 procent die overblijft zitten inderdaad diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten, die goede effecten op de huid kunnen hebben. “Dat klopt wel.”

In de gel van het aloë veraplantje zit een geringe concentratie van de stof anthraquinone. Dit kan pijnstillend en antibacterieel werken en schimmels doden. Die stof is in hoge concentratie wel toxisch, dus het opeten van de gel uit de op een cactus lijkende vetplant is nooit een goed idee.

Positieve effecten

Maar om het nu gelijk een wonderplant te noemen, zoals op het internet gebeurt, vindt Leenarts te ver gaan. “De heilzame werking is niet 100 procent aangetoond”, zegt ze. “Daar is echt meer, degelijk wetenschappelijk onderzoek voor nodig.” Er zijn wel enkele studies die voorzichtig op positieve effecten wijzen, maar evident is het nog allerminst.

De gel uit de plant wordt wel verwerkt in allerlei cosmeticaproducten, zoals aftersun of zalf om wondjes sneller te laten genezen. Op de etiketten wordt de helende werking aangeprezen. Onterecht, aldus Leenarts. “Als aloë vera in cosmetica verwerkt is, is het zodanig bewerkt dat er niet meer veel van de werkzame stoffen in het eindproduct zitten.”

Toch maar pure aloë vera op onze huid smeren? Leenarts aarzelt. “Ik denk persoonlijk dat er betere alternatieven zijn. Aangezien het sap van de plant voor het grootste deel uit water bestaat, vinden mensen waarschijnlijk de verkoelende sensatie van het water prettig op de huid.” Kan het kwaad? “Op een kleine kans op allergische reactie na niet lijkt me.”

Heeft u ook een gezondheidsvraag voor de zorgredacteuren van Trouw? Stuur hem in via gezondheid@trouw.nl. Lees hier andere afleveringen uit de rubriek ‘Het consult’.

Lees ook:

Hoe komt schurft de studentenhuizen binnen? En hoe kom je ervan af

Beestjes die gangen onder je huid graven. En je ’s nachts ook nog eens wakker houden, omdat de jeuk bijna ondraaglijk is. Zo ondraaglijk dat je tijdens het slapen sokken om je handen moet doen om je huid niet helemaal open te krabben. Ja, we praten over schurft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden