IS verovert grootste stuwdam van Irak

Mensen lopen door de puinhopen van de eeuwenoude Moskee van de profeet Jonah die door IS is vernield omdat er afgoderij zou plaatsvinden. Het verhaal van Jonah die wordt opgeslokt door een walvis komt in zowel de bijbel als de koran voor. Beeld ap
Mensen lopen door de puinhopen van de eeuwenoude Moskee van de profeet Jonah die door IS is vernield omdat er afgoderij zou plaatsvinden. Het verhaal van Jonah die wordt opgeslokt door een walvis komt in zowel de bijbel als de koran voor.Beeld ap

Soennitische strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben vandaag de grootste stuwdam van Irak in beslag genomen. De dam ligt ten noorden van de miljoenenstad Mosul, aan de rivier de Tigris. De dam voorziet honderdduizenden inwoners van Mosul van elektriciteit. Door het openstellen van de dam zou IS grote steden onder water kunnen laten lopen.

IS heeft vandaag ook meerdere plaatsen in Noord-Irak onder de voet gelopen en twee nabijgelegen olievelden in beslag genomen. Minderheden zijn op de vlucht geslagen, de bergen in, uit angst voor slachtpartijen.

De strijders zouden onder meer de plaatsen Zumar en Sinjar hebben overmeesterd. Zij overvielen Zumar vanuit drie richtingen op pickup-trucks. Later hesen ze zoals gebruikelijk hun eigen vlag op meerdere overheidsgebouwen. Volgens IS zelf hebben ze al dertien dorpen in het gebied veroverd.

In paniek op de vlucht
Twee maanden geleden waren er duizenden mensen uit andere plaatsen in Irak voor IS gevlucht naar Sinjar. Onder hen waren vele minderheden zoals sjiieten en Jazidi's. Velen van hen zijn nu in paniek weer op de vlucht geslagen, de bergen in, waar de Koerden nog niet zijn verslagen.

IS nam onlangs de stad Mosul in en stelde de christenen een ultimatum: bekeer je tot de islam en betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard. IS heeft naar verluidt al duizenden mensen geëxecuteerd omdat het geen soennitische moslims zijn.

Olievelden
De olievelden waren in handen van Koerdische troepen. Die hadden de beide door de staat gerunde olievelden in beslag genomen toen IS het gebied was ingetrokken. De velden liggen in de buurt van de oliepijpleiding tussen Irak en Turkije. IS heeft inmiddels vier olievelden tot zijn beschikking, waarmee de terreurgroep zijn strijd kan financieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden