De vraag vanMonic Slingerland

Is verbieden van een vreugdevuur toch het beste?

Wat zou u doen als u burgemeester Remkes van Den Haag was: de vreugdevuren in Duindorp verbieden of toch samen een feest organiseren?  

“Een overheid die voor chantage zwicht, is geen knip voor de neus waard.” Ferm klonken de woorden van Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag. Nee, er komen geen vreugdevuren aan het eind van het jaar in Duindorp en Scheveningen. Dat het niet lukte om alle vergunningen op tijd rond te hebben, jammer dan. Volgend jaar een nieuwe kans.

Remkes kreeg al snel kritiek op zijn hoekige, compromisloze optreden. Waarom was hij niet bij de Duindorpers aangeschoven om samen een leuk plan op te stellen voor een oudejaarsviering met veilig vuur? Nu dreigen er elke dag tot aan het einde van het jaar rellen en ziet het ernaar uit dat de ME al die tijd de veiligheid moet bewaken.

Er zou te weinig tijd zijn om alles zo te regelen dat politie en brandweer het aandurven. Te weinig tijd? Het lijkt wel alsof iedereen erdoor overvallen is dat het op 31 december Oudjaar is.

Nadat vorig jaar de vreugdevuren in een gevaarlijk ‘vliegvuur’ waren veranderd, hadden de Duindorpers zelf begin januari al aangedrongen op een overleg over het komende feest. Verstandig. Het geeft blijkt van het vermogen tot langetermijnplanning. Helaas wilde de toenmalige burgemeester, Pauline Krikke, pas overleggen nadat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de uit de hand gelopen vreugdevuren en de 48 meter hoge pallettorens was afgerond. Dat rapport was er op 3 oktober. Binnen een week was zij vertrokken, met Remkes als haar vervanger. En toen waren er nog maar krap drie maanden om alles te regelen.

Door de vingers zien

Maar het rapport van de OVV bood Remkes geen mogelijkheid om nog iets door te vingers te zien. Want juist dat was misgegaan onder Krikke. Het gemeentebestuur had toen, om erger te voorkomen, dan maar goedgevonden dat de houtstapels voor de vreugdevuren veel hoger waren dan afgesproken. Dus nu dan ook maar goed vinden dat niet aan alle voorwaarden voldaan kon worden voor de benodigde vergunningen, dat zou van Remkes een burgemeester met oogkleppen maken. Niet zwichten voor chantage, dat is eigenlijk de conclusie van het OVV-rapport. Heeft Remkes het dan toch goed gedaan dus? Of kon hij misschien niet anders?

Ik probeer te bedenken welke afweging hij gemaakt heeft. Het toestaan van ‘kleine’ vreugdevuren van tien bij tien bij tien meter, waarbij nu nog niet alles helemaal rond is, bevat een risico. Dat moet je dan afwegen tegen het risico wat er gaat gebeuren als er geen enkel vuur gebouwd mag worden en de woede en frustratie van Duindorp en, iets minder, Scheveningen, tot uitbarsting komen. In dat laatste geval is er geen controle. Verontrustend, als je weet dat de vreugdevuren ooit zijn ingesteld om erger te voorkomen. Het eerste geval geeft tenminste nog enige mogelijkheid tot controle. In ieder geval kun je afspreken dat de brandweer er steeds naast staat. De komende jaarwisseling legt de basis voor de eerste bijeenkomst, begin januari, over de volgende vreugdevuren.

Wat zou u doen als u Remkes was: keihard verbieden of toch samen een vreugdevuur organiseren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden