Is Tulip Oil op Terschelling oliedom?

West-Terschelling, gezien vanuit de enige hoge toren die Terschelling nu nog rijk is: vuurtoren De Brandaris. Beeld anp
West-Terschelling, gezien vanuit de enige hoge toren die Terschelling nu nog rijk is: vuurtoren De Brandaris.Beeld anp

Nederland dankt zijn welvaart voor een flink deel aan aardgas en dus is het dom om dat gas, bijvoorbeeld op Terschelling, in de grond te laten zitten, denkt onder meer Tulip Oil. Maar is juist Tulip Oil nu niet oliedom?

Vincent Dekker

De Terschellingers zien er niets in, gasboringen die tot aarbevingen kunnen leiden, zo bleek dit weekend uit artikelen in Trouw. Maar Tulip Oil meent dat er twee tot vier miljard kubieke meter gas onder de grond zit en vindt het zonde om de pakweg miljard euro die daarmee kan worden verdiend, onder diezelfde grond te laten zitten.

Ik wil wedden dat er in een enkele politieke partij (nou ja, minstens één regeringspartij) net zo over wordt gedacht. En aangezien Den Haag bij de gaswinning aan de touwtjes trekt, gok ik dat ik de uitkomst van 'overleg met de omwonenden en andere belanghebbenden' wel kan raden.

Trammelant om niks
Maar is twee tot vier miljard kuub gas wel zo veel als het lijkt? Het is pakweg de hoeveelheid waarmee minister Kamp de productie in Groningen voor het eerste half jaar heeft verminderd. En Nederland had per 1 januari 2013 een bewezen gasreserve van 1130 miljard kuub. Terschelling is daarvan 0,2 tot 0,4 procent. Terschelling wordt dus een hoop trammelant om bijna niks.

Maar zelfs als Den Haag en Tulip Oil hun zin krijgen, en denken een miljard te kunnen verdienen voor ons land, is het nog zéér onzeker of dat ooit wel gaat gebeuren. Dat is dan het gevolg van het langzaam groeiende inzicht in de klimaatverandering die door fossiele brandstoffen wordt veroorzaakt.

80 procent blijft in de grond
In hun nieuwste klimaatrapporten melden de Verenigde Naties dat de effecten van CO2 op de opwarming nu zodanig duidelijk zijn, dat het waarschijnlijk nodig is om 80 procent van alle bewezen voorraden aan fossiele brandstoffen in de grond te laten zitten. 80 procent van de Nederlandse aardgasvoorraad is 904 van de 1130 miljard kuub. Waarvan 2 tot 4 op Terschelling. En 824 miljard kuub alleen al onder Groningen.

Ja, hoor ik nu al sceptici roepen, er is nog helemaal niet tot die '80 procent nooit meer aankomen' besloten. Maar het moment waarop dat gaat gebeuren, komt elk jaar dat warmterecords worden gebroken wel snel naderbij. Zelfs Britse conservatieven, geloofsgenoten van die Haagse regeringspartij, gaan er nu al vanuit dat heel veel fossiel goud in de grond zal moeten blijven.

Terschellinger gas te duur
Maar ook als het geen 80 maar 40 procent wordt, zal Terschelling er niet meer bijhoren. Hoe kleiner het veld, hoe duurder relatief de winning. En als je dan toch niet alles kunt verkopen, verkoop je natuurlijk vooral het gas dat je zo goedkoop mogelijk kunt winnen. Gronings gas (al moet daar dus ook meer dan de helft onder de rond blijven). Om over uitverkoopprijzen voor Russisch gas nog maar te zwijgen. Terschellings gas is straks gewoon te duur. Voordat we daar toe zijn aan echte gaswinning, zijn we makkelijk weer een paar recordwarme jaren verder.

Interessante race
Het wordt een interessante race: Den Haag/Tulip Oil versus de Verenigde Naties en Terschelling. Ik gok erop dat Terschelling wint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden