Is trouwen in gemeenschap van goederen achterhaald?

Wie welk deel van het bezit krijgt, wordt vastgelegd in huwelijkse voorwaarden. Beeld Colourbox

De trouwende mens van nu zou geen zin meer hebben om naast lief en leed ook bezit te delen. Daarom wil een Kamermeerderheid trouwen in gemeenschap van goederen beperken. Maar klopt die opvatting over de moderne mens wel?

Nog 64 nachtjes slapen. Dan trekt Annemarie Vlot (25) een witte jurk aan en belooft ze haar vriend in goede en kwade dagen trouw. Maar of ze ook gaat beloven of ze alles met hem deelt? Daarover denkt ze nog na. Want: de erfenis, de studieschuld... en wat als?

Toch weet ze zeker dat zij en haar vriend bij elkaar blijven. "Het voelt gek om dat niet op materieel gebied te laten zien." Ze merkt wel dat trouwen in gemeenschap van goederen minder normaal is dan vroeger. "Het is nu meer een keuze. Mensen vragen ons ook: wat gaan jullie doen?"

Nu trouwen stellen automatisch in gemeenschap van goederen: dus alles wat van Annemarie is, wordt ook van haar vriend. Als zij en haar vriend dat niet willen, moeten ze naar een notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

De Tweede Kamer debatteert vanavond over een wetsvoorstel van PvdA, D66 en VVD om trouwen in gemeenschap van goederen in te perken. De partijen willen in ieder geval zorgen dat alles wat mensen voor hun huwelijk bezaten, privévermogen blijft.

Driekwart trouwt in gemeenschap van goederen
Maar klopt het eigenlijk dat de moderne mens liever onder huwelijkse voorwaarden trouwt? Nee, zegt Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), waarbij 3000 notarissen zijn aangesloten. "Wij vragen ons af of dit nou het systeem is dat past bij Nederland. De meeste mensen trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen."

Freek Schols, hoogleraar notarieel recht, bevestigt dat. Hij deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoeveel stellen eigenlijk kiezen voor huwelijkse voorwaarden. "Dat is al jaren ongeveer een kwart. Driekwart trouwt dus in gemeenschap van goederen."

Van Oostrom: "Waarom zou het systeem dan vervangen moeten worden? Je creëert alleen maar problemen. Wij vinden dat er haken en ogen zitten aan de enorme administratielast die stellen erbij krijgen doordat ze niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. De regering legt onnodige regeldruk op."

Hoewel Schols heeft aangetoond dat de meeste mensen nog gewoon in gemeenschap van goederen trouwen, is hij toch vóór het wetsvoorstel. "Die 75 procent weet waarschijnlijk niet goed waar zij aan beginnen. Ze krijgen helemaal geen voorlichting en weten niet dat ze bijvoorbeeld moeten opdraaien voor de schulden van de ander. Dat wil toch niemand? Je geeft elkaar een mooi huwelijkscadeau als je ter bescherming huwelijkse voorwaarden maakt."

Volgens Schols willen de mensen die onder huwelijkse voorwaarden trouwen nog steeds wel hun bezit delen, maar alleen dat wat ze hebben verworven vanaf het moment dat ze getrouwd zijn. "Dat is wat de moderne mens wil en daarover gaat ook het wetsvoorstel."

(Tekst gaat door onder de foto)

Beeld ANP

Ouderwets huwelijksrecht
Ook Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen, een koepel van notariskantoren, is om deze reden voorstander. "Weinig mensen zijn zich bewust van de effecten. Tegen mijn studenten aan de universiteit zeg ik wel eens: als jullie trouwen in gemeenschap van goederen dan is jouw studieschuld ook die van je echtgenoot. Dan kijken ze mij vol ongeloof aan."

Volgens Van der Geld is Nederland het enige land op Suriname en Zuid-Afrika na waar mensen nog automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. "Ons huwelijksrecht past gewoon niet meer bij wat moderne mensen willen."

Maar om mensen een wet in de schoenen te schuiven terwijl vooralsnog driekwart niet klaagt over trouwen in gemeenschap in goederen - Nora van Oostrom van de KNB snapt het niet. "De cijfers liegen er niet om. Er moet eerst eens goed onderzocht worden wat mensen écht willen."

Annemarie Vlot neigt inmiddels wel naar trouwen in gemeenschap van goederen, maar wil er nog een keer goed over nadenken. "Ik vind het jammer dat het huwelijk steeds meer wordt gezien als iets tijdelijks. Zo van: we kijken het even aan, delen onze spullen niet, want anders is het te veel gedoe als we weer gaan scheiden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden