IS toont video van onthoofding kopten

21 Egyptische christelijke gastarbeiders in Libië slachtoffer van moslimextremisten

De Libische afdeling van Islamitische Staat (IS) heeft gisteren een video vrijgegeven van de executie van 21 koptische christenen. Ze werden op het strand onthoofd door gemaskerde mannen.

Het was al bekend dat de Egyptische gastarbeiders waren gedood. IS claimde hun dood en de Libische overheid bevestigde zaterdag de moordpartij, maar gisteren is daarvan het bewijs geleverd door IS zelf.

In de video van IS spreekt een gemaskerde beul de kijkers in foutloos Engels toe, waarin hij stelt dat hij zich bevindt in de buurt van Tripoli. "We staan ten zuiden van Rome", aldus de jihadist. Vervolgens heeft hij een boodschap voor 'de mensen van het kruis, de volgelingen van de vijandige Egyptische kerk': "Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen."

Ondanks de interne conflicten in Libië en negatieve reisadviezen, blijven gastarbeiders uit het Midden-Oosten naar het land trekken, vooral Egyptenaren.

De nabestaanden van de geëxecuteerde gastarbeiders drongen bij hun regering aan op onderhandelingen met IS. Maar de Egyptische regering lijkt zich vooral ongerust te maken om de veiligheidssituatie in eigen land. In de Sinaï-woestijn probeert IS ook, net als in Libië, een eigen afdeling op te richten.

Sinds 2013 hebben jihadisten in de Sinaï al honderden Egyptische militairen omgebracht. President Abdul Fattah al-Sisi zegt dat er een link bestaat tussen jihadisten in Libië en die in de Sinaï.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden