Is Tichelaar de sjaak?

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar tijdens het spoedberaad.  Beeld ANP
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar tijdens het spoedberaad.Beeld ANP

Jacques Tichelaar heeft toch wél het bedrijf van zijn schoonzus naar voren geschoven toen er een opdracht te vergeven was. Dat schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten. Zaterdag onthulden Dagblad van het Noorden en de Volkskrant dat de Drentse commissaris van de koning zijn schoonzus zou hebben bevoordeeld.

Karin Sitalsing

De PvdA'er ontkende dat in eerste instantie, maar geeft nu dus toch toe. Morgen roepen de Statenleden hun commissaris ter verantwoording.

Het gaat om een opknapbeurt van het monumentale Huize Tetrode in het centrum van Assen. De opdracht was in eerste instantie gegund aan een andere interieurontwerpster, maar toen het niet opschoot heeft Tichelaar gevraagd er vaart achter te zetten. Ook noemde hij een paar bedrijven die de klus zouden kunnen klaren, waaronder dat van zijn schoonzus. Hij schrijft aan de Staten dat hij geen moment sturend heeft willen optreden. Zaterdag zei hij nog dat niet hij, maar een ambtenaar zijn schoonzus had benaderd. Ook zou hij pas in het eindstadium hebben ontdekt dat zij het werk had uitgevoerd.

Tichelaar was al eerder verzeild in een familiegerelateerd akkefietje. In 2013 bemiddelde hij bij een conflict tussen zijn zwager en de gemeente Coevorden. Hij werd hiervoor op de vingers getikt en beloofde zich nooit meer te zullen mengen in affaires waarbij familie betrokken is.

Zaterdag hielden de fractievoorzitters achter gesloten deuren een spoedberaad met de commissaris. Morgen volgt het openbare debat.

Zorgvuldigheid

De coalitiepartijen benadrukken dat zorgvuldigheid geboden is. "Integriteit is een groot goed, daarvoor moeten we niet uit de heup schieten", zegt fractievoorzitter Riëtte Wollerich van het CDA (6 zetels). Ook de VVD (7 zetels) wacht het debat af voor ze conclusies trekt, zegt voorzitter Willemien Meeuwissen: "Dit feitenrelaas roept vragen op, en die zullen we stellen." Tichelaars eigen partij (7 zetels) houdt eveneens inhoudelijk de kaken op elkaar. "Dit is een nare situatie. Je wil niet dat je commissaris zo in het nieuws komt", reageert Roelie Goettsch. Ook Bernadette van Berg (ChristenUnie, 3 zetels) betreurt de situatie. "Los van wie er debet aan is: het is jammer dat nu dit beeld ontstaat van de Drentse politiek. Het is belangrijk dat dit debat in alle openheid wordt gevoerd."

De oppositie is minder mild voor de commissaris. SP-voorzitter Wim Moinat (5 zetels) noemt de kwestie ondoorzichtig en glashelder tegelijk. "Ondoorzichtig omdat niet duidelijk is wat er waar is en wat niet. Helder omdat het een opeenstapeling is van dergelijke incidenten." Het kan niet, zegt Moinat, dat de CdK plechtige beloftes doet en die niet nakomt. "Of eerst ontkent en dan toch toegeeft. Zaterdag heeft hij tegen ons gezegd dat hij haar wél heeft genoemd maar er niet bij heeft stilgestaan dat het het bedrijf van zijn schoonzus was. Hij heeft niet gelogen, maar het gewoon niet gezegd. Heel geniepig. Dat kan hij heel goed. Ik vraag me af of hij houdbaar is."

Maar, erkent de socialist, Tichelaar krijgt wél dingen voor elkaar. "Hij regelt van alles, dat is zijn kracht en zijn valkuil tegelijk. Compromissen vallen vaak uit in zijn voordeel, en dat is dan meestal ook het Drentse voordeel. Toen er banen dreigden te verdwijnen bij de Belastingdienst, bij de kazerne, is hij er ook voor gesprongen en toen heeft hij dingen voor elkaar gekregen. Maar toch, als politicus is vertrouwen je belangrijkste instrument."

Straatvechter

Precies die tegenstrijdigheid maakt het ingewikkeld, zegt ook Marianne van der Tol van D66 (4 zetels). ''Tichelaars talent is in om dingen vlot te trekken. Een straatvechter, met zijn vakbondsachtergrond. Toen half Nederland in brand stond vanwege de vluchtelingenstroom, had hij hier in Drenthe binnen no-time alle gemeenten verenigd. Maar ja. Je moet niet zéggen dat je integer bent, je moet laten zien dat je het bent."

Hans Kuipers van GroenLinks (2 zetels) vindt dat Tichelaar meteen had moeten melden dat het om het bedrijf van zijn schoonzus ging, op het moment dat hij daar achter kwam. Punt van discussie is wanneer dat moment was - daarop hoopt hij morgen antwoord te krijgen. "En: heeft hij haar zelf de opdracht gegeven, of dat een ambtenaar opgedragen, of klopt zijn verhaal en heeft hij louter een suggestie gedaan? Hoe het ook zij: hij had het meteen moeten vertellen."

Douwe Oosterveen van de eenmansfractie Sterk Lokaal houdt zich op de vlakte. ''Wij als Statenleden hebben ook onze eigen integriteit om rekening mee te houden. Daarom weeg ik mijn oordeel en mijn woorden zorgvuldiger dan zorgvuldig. Ik ben zelf uiteraard ook politicus, als ik in zoiets verwikkeld raakte, zou ik het ook waarderen als mijn collega's er integer mee zouden omgaan.''

Zijn collega Frank Duut van 50+ (1 zetel) vindt dat Tichelaar de eer aan zichzelf moet houden. Sterker, hij zegt niet uit te sluiten dat iemand hem nog voor het debat adviseert dat te doen. "Als je fout zit, geef het dan gewoon toe, zonder dat gedraai. Dat neem ik hem erg kwalijk. Hij doet alsof hij niet wist dat zij betrokken was, maar als ik dan lees dat hij haar heeft rondgeleid, denk ik: man, houd toch op in je eigen vlek te wrijven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden