Is Suat wel echt geremigreerd?

Is de verdwenen Suat eigenlijk wel in het buitenland? De eerwraak waarvoor wordt gevreesd, kan in Nederland hebben plaatsgehad.

Het is onduidelijk of het uitgehuwelijkte Haagse meisje Suat, dat in maart zou zijn geremigreerd naar haar land van herkomst, Nederland echt heeft verlaten.

De Politie Haaglanden kan daarover geen uitsluitsel geven en ook andere instellingen blijven het antwoord schuldig. Gevreesd wordt dat het meisje slachtoffer is geworden van eerwraak. Nu het onzeker is of ze feitelijk is geremigreerd en niet alleen op papier, zou die eerwraak ook in Nederland kunnen hebben plaatsgehad.

Op 14 oktober berichtte Trouw uitgebreid over Suat, die vijf jaar geleden, op dertienjarige leeftijd, werd uitgehuwelijkt aan een man van 24. De Haagse maatschappelijk werker Celal Altuntas lichtte de krant in.

In november 2008 liep Suat, niet voor het eerst, weg bij haar ’man’. Bureau Jeugdzorg zorgde voor opvang. Kort daarop trok ze in bij haar ouders. Jeugdzorg liet dat toe, tegen het uitdrukkelijk advies van Altuntas, die vreesde voor eerwraak. In december 2008 zou Suat met haar vader naar Irak zijn vertrokken om haar ’huwelijk’ te ontbinden. In januari keerde ze naar Nederland terug. Haar vader vertelde plotseling in maart, ruim voor afloop van het schooljaar, dat Suat zou remigreren, samen met haar moeder, broer en zus. Zelf zou hij in Nederland blijven.

Maar niemand kan bevestigen dat Suat ook echt is meegereisd. De gemeente zegt dat zij, na uitschrijving uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA), niet controleert of een remigrant feitelijk vertrekt. Opmerkelijk is dat ouders hun kinderen, zelfs als ze geen gezag over hen hebben, toch kunnen laten uitschrijven.

De Immigratie- en naturalisatiedienst IND controleert evenmin of remigranten echt vertrekken. De Koninklijke Marechaussee, die de pascontrole uitvoert, wenst remigranten een goede reis toe en zet een stempel in hun pas. Soms heeft iemand een afmeldkaart mee, die de marechaussee terugstuurt naar de vreemdelingenpolitie.

Ook voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat uitschrijving uit de GBA gelijk aan feitelijke remigratie. De politie doet een strafrechtelijk onderzoek naar de ’echtgenoot’ maar sluit niet uit dat later ook de vader aan de beurt komt. Waar die is, is onbekend.

Eerder liet de politie aan Trouw weten dat zij niet naar Suat zou zoeken, omdat de zaak zou zijn afgedaan na haar uitschrijving uit de Haagse GBA en omdat de politie geen juridische bevoegdheden heeft in het herkomstland. Maar omdat er geen feitelijke controle is op remigratie, is het mogelijk dat Suat nog in Nederland is of hier is vermoord.

De naam ’Suat’ is om veiligheidsreden gefingeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden