Is Strauss-Kahn te bling bling voor links Frankrijk?

Dominique Strauss-Kahn (L) en zijn vrouw Anne Sinclair. Beeld AFP
Dominique Strauss-Kahn (L) en zijn vrouw Anne Sinclair.Beeld AFP

In Frankrijk hebben ze een fraai equivalent voor salonsocialisme. Rijke progressieven worden aangeduid met la gauche caviar. Kaviaarlinks dus.

Kleis Jager

Dominique Strauss-Kahn, de chef van het IMF en bijna-presidentskandidaat, geldt als een typische vertegenwoordiger van kaviaarlinks. Zo heeft 'DSK' een appartement aan het historische Place des Vosges in Parijs, waar hij de buurman is van oud-minister van cultuur Jack Lang, een andere coryfee van de Parti Socialiste. En zijn spaarzame vrije tijd brengt hij door in een somptueuze riyad, een traditionele Marokkaanse villa, in Marrakesj.

Die huizen zijn gekocht door zijn vrouw, de meest invloedrijke tv-journaliste van de jaren tachtig en negentig, Anne Sinclair. Sinclair is de kleindochter en erfgename van een van de belangrijkste kunstverzamelaars van de vorige eeuw, de Amerikaan Paul Rosenberg.

Maar dat doet er niet toe, het gaat om het beeld. Heel onverstandig was het dan ook van DSK om zich in Parijs te laten rondrijden in een zwarte Porsche Panamera S. Een bolide die in de meest kale uitvoering 100.000 euro kost. Zeker als je weet dat er altijd fotografen bij je in de buurt zijn. De tegenwerping van DSK dat de auto niet van hem, maar van een vriend was, hielp niet erg. De concurrentie, de centrum-rechtse regeringspartij UMP, zette een ironisch getoonzet offensief in tegen degene die volgens de peilingen de presidentsverkiezingen van mei 2012 met gemak gaat winnen.

Zo liet een minister weten dat president Sarkozy, vaak bekritiseerd om zijn voorliefde voor Rolexen en Ray-Bans, zich over een ding geen zorgen hoeft te maken: DSK is meer bling bling dan hijzelf. Ook bij veel socialisten viel het uitstapje - naar verluidt om een ruimte te bezichtigen die kan dienen als campagnehoofdkwartier - slecht. "Hij heeft zoveel communicatieadviseurs, en dan zoiets. Hij zou moeten weten dat in elke mug een olifant schuilt", mopperde een oud-minister. "Hij flikte dit al een keer tijdens de primaires van 2006", zei iemand anders. "Toen reed hij in een Jaguar en zei hij dat die wagen van Anne was."

De primaires, de voorverkiezingen die in oktober de socialistische kandidaat voor het Elysée moeten aanwijzen, zijn ook onderwerp van debat. Waar zijn die eigenlijk voor nodig als het scenario al geschreven lijkt? Niemand lijkt de kampioen van de peilingen dwars te willen zitten. Partijvoorzitter Martine Aubry zal binnenkort bekendmaken dat zij afziet van een kandidatuur, om DSK niet te hinderen. Dat Aubry's voorganger François Hollande - een realo, net als Aubry en DSK - dat niet doet, wordt hem kwalijk genomen.

Ook het kamp van Hollande kon de verleiding dan ook niet weerstaan iets van de Panamera te zeggen. DSK is la gauche Porsche, zo klonk het. En François? Die staat vanwege zijn Vespa voor la gauche scooter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden