Is slank worden wel zo gezond?

Nederland is massaal aan het afslanken. Vier van de tien vrouwen en drie van de tien mannen denken te veel te wegen terwijl volgens objectieve maatstaven slechts twee van de tien mannen en vrouwen te dik zijn. Conclusie van Hervormd Nederland is dat slechts de helft van de Nederlanders die zichzelf te zwaar vindt ook werkelijk te zwaar is. Vermageringskuren spelen op die gevoelens in.

FRED LAMMERS

Om af te vallen zijn er kostbare en goedkope middeltjes. Deskundigen zetten echter steeds meer vraagtekens achter het nut van dergelijke kuren. Een recent Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat het beslist niet zeker is dat vermageren leidt tot een verlaagde kans op overlijden. Integendeel: als je te veel in gewicht afneemt loop je zelfs meer kans te overlijden. Het is ongezond om dik te zijn, maar evenmin om te veel te vermageren. Dan blijft er maar één ding over: voorkomen dat mensen te dik worden.

In Nederland worden de gevolgen van moedwilig vermageren ook onderzocht. Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygiene ging het effect na van gewichtsveranderingen bij mannen van middelbare leeftijd. Daarbij werd duidelijk dat een stabiel gewicht het meest gunstig is. Zodra er sterke schommelingen gaan optreden nemen de risico's op aandoeningen zoals hartproblemen en het overlijden daaraan toe. Sommige afslankmiddelen hebben allerlei onplezierige bijwerkingen. Zo maar op eigen houtje gaan vermageren is daarom ten sterkste af te raden. Misschien moeten sommige afslankmiddelen zelfs worden verboden. Ten opzichte van de wondermiddelen die in advertenties worden aangeboden past in elk geval grote voorzichtigheid.

Nederland telt jaarlijks miljoenen guldens neer voor afslankpillen, afslankthee, laxeermiddelen, fitness- apparatuur en slankzolen. Op de operatietafels wordt vet afgezogen en worden maagdelen weggesneden. Slankheidsideaal of niet, het gemiddeld gewicht van Nederlanders beweegt zich in stijgende lijn. Middelbare scholieren worden groter en steviger. Ondanks veel snoepen hebben ze een prima conditie.

Nauw met dit onderwerp te maken heeft het artikel, ook in Hervormd Nederland, over het toenemend aantal landgenoten dat vegetariër wordt. Supermarkten en restaurants spelen geleidelijk aan in op de nieuwe eetgewoonten. De vleesindustrie heeft het er moeilijk mee. Het vegetarisme is geen bevlieging van de jaren negentig. Plato, Hippocrates en Socrates propageerden het al terwijl Pythagoras als 'de vader van het vegetarisme'te boek staat. Door de eeuwen heen is het vegetarisme vooral in hogere kringen blijven voortleven. Leonardo da Vinci, Albert Schweitzer, Jean Jacques Rousseau, Leo Tolstoi en Rudolf Steiner aten uit verschillende motieven geen vlees. Tegenwoordig is er een nieuwe reden bijgekomen om het vlees eten in elk geval te verminderen. Willen we een duurzame landbouwpolitiek voeren dan moet volgens een rapport van de Vereniging Milieudefensie elke Nederlander in 2010 nog maar 66 gram vlees per dag eten inplaats van de 133 gram die hij in 1990 verorberde.

De Groene Amsterdammer zet uiteen dat het eerste Woodstock niet meer valt te reanimeren. Interessant zijn de achtergronden die 'de Groene' geeft over vorige kabinetsformaties.

Elsevier doet iets dergelijks en filosofeert wat over het dream-team dat Wim Kok bij elkaar moet zien te krijgen als alle hobbels voor een 'paars' kabinet zijn genomen. Elsevier komt ook met een reportage over het vroegere sociale paradijs Nieuw Zeeland dat nu voorop lijkt te lopen bij het afbreken van de verzorgingsstaat. Uit financiële nood geboren worden daar ingrijpende hervormingen doorgevoerd. WestEuropa zal zich daaraan moeten spiegelen willen de zaken hier niet verder uit de hand lopen. De resolute aanpak in Nieuw Zeeland heeft geleid tot een fors dalende werkloosheid en een begrotingsoverschot dat kan worden gebruikt om de staatssschuld af te lossen. HP/De Tijd praat met de man die leek voorbestemd als eerste mens op de maan rond te wandelen: de Rus Aleksej Leonov.

Vrij Nederland licht nog eens de Wereldruiterspelen door. Daarbij aardige bijzonderheden over de betrokkenheid van de Oranjes bij dat gebeuren. Koningin Beatrix reed zaterdag bij de military op de Amersfoortse Vlasakkers in een soort pausmobiel rond. Op haar uitdrukkelijk verzoek lieten de organisatoren haar wat 'rondsukkelen'. Op eigen houtje had de koningin het parcours al verkend. “Wat Beatrix van paarden weet is sensationeel”, aldus mede-organisator Jacques Schoufour. Willem - Alexander is volgens hem wat minder onderlegd. “Die is zijn belangstelling voor paarden kwijtgeraakt sinds hij is gaan vliegen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden