'Is scheefwoonaanpak wel de privacy van huurders waard?'

null Beeld anp
Beeld anp

Wanneer minister Liesbeth Spies (CDA, binnenlandse zaken) de privacy van huurders voldoende kan waarborgen, mag ze op de steun van D66 rekenen voor haar wetsvoorstel dat de doorstroming in de huurmarkt moet verbeteren.

Jurre Plantinga

Dat zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven; sinds gisteren voorzitter van een tijdelijke commissie die namens het parlement de kostenontwikkeling en prijsvorming op de huizenmarkt gaat onderzoeken.

Door de nieuwe wet, die op 1 juli in moet gaan, kunnen woningcorporaties een extra huurverhoging van 5 procent opleggen aan bewoners van een sociaal huurhuis die samen meer dan 43.000 euro bruto per jaar verdienen. De afgelopen dagen behandelde de Kamer het wetsvoorstel.

Volgens minister Spies zal de Belastingdienst de inkomensgegevens van huurders 'niet te grabbel gooien'. Is D66 daardoor gerustgesteld?

"Niet afdoende. Het is maar de vraag hoe het in de praktijk zal gaan. De gegevens worden immers wel verstrekt aan derden. Bij het huidige voorstel hoort de huurder pas bij het voorleggen van de huurverhoging dat de verhuurder - mogelijk al een aantal maanden - over zijn of haar inkomensgegevens beschikt. Dat moet anders. Wij willen dat op het moment dat de verhuurder de gegevens van de Belastingdienst krijgt, de huurder dit ook meteen weet.

"Gaat de minister daar niet mee akkoord? Dan moet de partij een belangrijke afweging maken. We willen graag het scheefwonen aanpakken - maar is dit het waard dat de privacy van huurders mogelijk in het geding komt?"

Een punt waarop de minister de Kamer al wél is tegemoetgekomen, is de berekening van het gezamenlijke huishoudinkomen. Bijverdiensten van inwonende kinderen onder de 23 jaar, mits beneden de 13.000 euro, worden niet langer meegerekend. Een goede zet?

"Wat ons betreft wel. Thuiswonende kinderen moeten niet geremd worden om een bijbaantje te nemen. Andere oppositiepartijen willen dat een inwonende opa en oma, of zelfs 'een stel op zolder' ook niet worden meegerekend, maar wij vinden een huurverhoging in die gevallen niet onredelijk."

Het aanpakken van scheefwonen lost slechts een deel van de problemen op de woningmarkt op, stelt ook de Raad van State. Heeft u er vertrouwen in dat dit kabinet de verder benodigde stappen ook zal nemen?

"Nu nog niet: dit kabinet doet vrijwel niets aan de koopmarkt. Maar beter één stap in de goede richting, dan stilstand. Laten we daarna druk op het kabinet blijven uitoefenen om ook iets aan de koopmarkt te doen - bijvoorbeeld door de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het afschaffen van de overdrachtsbelasting."

Een op zes woont scheef

Uit verschillende peilingen blijkt dat een op de zes huishoudens in een sociale huurwoning meer verdient dan 43.000 euro bruto per jaar. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Spies (binnenlandse zaken) in december dat 488.000 huishoudens in sociale huurwoningen meer verdienden dan dit bedrag. Op zo'n 2,6 miljoen huurwoningen is dat ruim 18 procent.

Aedes, de branchevereniging van vierhonderd corporaties, kwam na een eigen peiling met 17 procent. De NOS berichtte over 16 procent. Corporaties kunnen sinds februari bij de Belastingdienst opvragen of het gezamenlijk inkomen van hun huurders hoger is dan 43.000 euro. Om de privacy te beschermen, meldt de Belastingdienst alleen of het inkomen meer of minder is dan dat bedrag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden