IS roept ook Chinese moslims op om de wapens op te nemen

Peking kan zich niet meer afzijdig houden van strijd tegen terreur

Wij zijn de moedjahedien, onze schaamteloze vijand raakt voor onze ogen in paniek. Vechtend sterven op dit slagveld is onze droom.

Het refrein van een nieuw nummer van Islamitische Staat (IS) moet Chinese moslims overtuigen 'de wapens op te pakken' en 'Allah's almachtige bevel' op te volgen. In het Chinees brengt een heldere mannenstem een haast hypnotiserend geluid voort. Vier minuten duurt het a capella-nummer, dat dit weekend via Twitter en het mediacentrum van IS werd verspreid. Werving voor IS-strijders in het Mandarijn, een nieuwe stap voor de terreurgroep.

De oproep in het Chinees volgt drie weken na de - voor zover bekend - eerste executie van een Chinese burger door IS. Half november werd de 50-jarige consultant Fan Jinghui om het leven gebracht nadat IS vergeefs losgeld had geëist. Een foto van zijn dode lichaam verscheen in de IS-glossy Dabiq. Daags daarna kwamen drie Chinezen om het leven bij een aanslag in Mali. Voor China komt de dreiging van IS zo steeds dichter bij huis.

Bijna een jaar geleden brachten staatsmedia al naar buiten dat zo'n driehonderd Chinezen aan de zijde van IS zouden vechten, in Syrië en Irak. China uitte bezorgdheid over de rijzende invloed van IS in de regio, maar vertoonde geen tekenen toe te willen treden tot de internationale coalitie die strijdt tegen IS.

Is dat anders nu IS open en bloot een bataljon Chinese IS-strijders hoopt te kunnen oprichten? "Het nummer is een noodoproep", zegt Zhu Yongbiao, assistent-directeur van het Instituut voor Centraal Aziatische Studies aan de Lanzhou Universiteit, in de lokale partijkrant Global Times. "China moet meer aandacht besteden aan IS nu de groep sociale media gebruikt om zijn invloed binnen China te vergroten."

De Chinese regering staat voor een lastige opgave nu ook de eigen burgers direct slachtoffer worden van IS. Traditioneel gezien kenmerkt het buitenlandbeleid van China zich tenslotte door weinig bemoeienis op het wereldtoneel, een focus op bilateraal overleg met handel en investeringen voorop en een principiële afkeer van inmenging van buitenaf.

Toch zien we langzaam dat China zich ook een andere rol aanmeet. De bijdrage van de tweede grootste economie ter wereld aan VN-vredesmissies wordt bijvoorbeeld groter en sinds het aantreden van de Chinese president Xi Jinping in 2013 toont China steeds meer internationale ambitie. Hoewel China het grootste leger ter wereld heeft, lijkt aansluiten bij een internationale coalitie een brug te ver.

Jonathan Fenby, China-expert en directeur van onderzoeksbureau Trusted Sources, ziet echter wel redenen voor Xi om zich actiever te mengen in de internationale strijd tegen terreur. In een opiniestuk in The Guardian wijst Fenby vooral op de langlopende strijd tegen de islamitische Oeigoeren in de autonome regio Xinjiang, waar Peking zich grote zorgen over maakt.

Xi spreekt niet voor niets over de 'Drie Kwaden' in de energierijke regio: terrorisme, separatisme en religieus extremisme. De grootste regionale bevolkingsgroep, de Oeigoeren, voelt zich in het nauw gebracht door het toenemende aantal Han-Chinezen en pleegt geregeld aanslagen. De angst van Peking is dat zij zich zullen laten inspireren door IS, een gevaar dat door de recente ontwikkelingen en de wervingsactie van IS alleen maar groter wordt. Daarnaast heeft IS altijd gezegd de Xinjiang-regio als onderdeel te zien van hun gedroomde kalifaat.

Hoe China zich de komende tijd gaat profileren, is afwachten. Volgens de staatssecretaris van buitenlandse zaken, Cheng Guoping, werkt Peking al volop samen met Washington en Moskou om terrorisme internationaal het hoofd te bieden, maar verdere details gaf hij gisteren niet. Fenby vermoedt vooral een grotere diplomatieke betrokkenheid van China bij de strijd tegen terreur, geen militaire inzet. "Het kan zomaar dat Xi zijn diplomatieke rol vergroot in de hoop zijn imago als China's sterkste leider van de afgelopen decennia waar te maken."

Vermoedelijk is hij de oudste strijder binnen de gelederen van Islamitische Staat (IS). De tachtigjarige Muhammed Amin, zoals hij vaak wordt genoemd, verscheen afgelopen zomer in een 21 minuten durende propaganda film van IS. In de video zegt de man afkomstig te zijn uit de Chinese regio Xinjiang, waar hij ooit imam was maar zijn geloof niet volledig kon beoefenen. "De Chinese autoriteiten werken hard om de harten van onze kinderen kapot te maken", zegt hij met een kalashnikov aan zijn rechterarm waarna hij Chinese moslims oproept te vechten tegen ongelovigen. Zijn besluit zich aan te sluiten bij IS volgde op het bericht van het overlijden van zijn zoon, die ook streed voor IS. Naar eigen zeggen is Muhammed Amin met vier kleinkinderen, zijn dochter en vrouw naar Syrië getogen en heeft hij het trainingskamp volledig doorlopen. Vechten wilde hij wel, maar vanwege zijn leeftijd werd dat hem verboden. De Kalashnikov houdt hij de gehele video echter stevig in zijn hand.

Oudste IS-strijder is een Chinees

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden