Is Reijners de juiste man voor de vrouwen?

De bondscoach is heel aardig, maar heeft geen plan B als plan A faalt

Roger Reijners is een uiterst beminnelijk mens, een man van weinig woorden en niet iemand die vaak keihard met de vuist op tafel slaat. Prima eigenschappen voor een Limburgse levensgenieter, maar maken die van hem een geschikte coach van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam? Op de vraag of de groep behoefte had aan een ander soort coach, antwoordde aanvoerster Van den Berg resoluut nee.

Naar de buitenwacht toe (lees: de pers) presenteerde Reijners (51) zich op het WK als een te bedachtzame, bijna saaie verteller. Geen prikkelende uitspraken, geen leuke anekdotes, geen stof tot nadenken. Langs de kant van het veld straalde hij weinig gezag uit en toonde hij zelden enige emotie. Een karatetrap à la Van Gaal om het vuurtje eens flink op te stoken? Het zou in de wildste dromen van Reijners niet opkomen.

Als coach onderscheidde de oud-speler van MVV en Fortuna Sittard zich niet door avontuurlijke keuzes. Hij is een fervent aanhanger van de Hollandse school en piekert er niet over een ander systeem dan 4-3-3 te spelen. Dat is aan de ene kant in hem te prijzen, maar soms vragen de omstandigheden om andere keuzes. Zoals tegen China, toen het middenveld volledig overlopen werd. Reijners greep niet in, met een logische nederlaag tot gevolg. Hij beschikt niet over een plan B, als plan A niet functioneert.

Ook in zijn wisselbeleid was Reijners te voorspelbaar. Tegen Japan bijvoorbeeld koos hij voor de veilige optie om Van den Donk te wisselen voor Van de Ven. Waarom gokte hij bij een 1-0 achterstand niet ook op de snelheid van Van de Sande of deed hij geen beroep op Roord, de middenvelder van FC Twente? Zij vormde op het jeugd-EK van vorig jaar een goed koppel met Miedema, die er nu verloren bij liep. Die combinatie was het proberen waard geweest.

Reijners werd in 2010 gevraagd om de opgestapte Vera Pauw op te volgen als bondscoach van het vrouwenteam. Voordat hij die baan aanvaardde won hij informatie in bij coaches die ervaring hadden met het werken met vrouwelijke topsporters. Na gesprekken met Jan Meertens van de volleybalsters van VC Weert, oud-hockeycoach Marc Lammers en oud-handbalcoach Bert Bouwer, zei Reijners ja tegen de KNVB.

Het contract van Reijners en de bond loopt tot en met de Spelen van volgend jaar in Brazilië, maar het is de vraag of Nederland zich voor dat olympisch toernooi plaatst (zie kader). "Ik heb het prima naar mijn zin", zei Reijners na de nederlaag tegen Japan (2-1). "Ik vind het werken met deze meiden fantastisch. We laten alles nu eerst bezinken en gaan daarna dit toernooi rustig met elkaar evalueren. En dan kijken we wel wat we ermee kunnen voor de toekomst."

undefined

Deur naar Rio nog open

Voor het WK in Canada had Nederland één doel geformuleerd: een ticket veroveren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Brazilië. In die missie slaagde Nederland niet, of eigenlijk, niet helemaal. De vrouwen hadden bij de beste drie Europese landen moeten eindigen om zeker te zijn van Rio. Dat lukte niet, maar Nederland had het geluk dat naast Frankrijk en Duitsland Engeland zich als derde Europese land plaatste voor de kwartfinales. Dat land komt niet in aanmerking voor een olympisch ticket omdat Groot-Brittannië geen voetbalploeg naar de Spelen stuurt. Dus plaatsten alleen Frankrijk en Duitsland zich voor Rio. Voor het ene nog resterende Europese plaatsbewijs komen vier landen in aanmerking: Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland, die allemaal in de achtste finales van het WK bleven steken. Zij strijden in maart 2016 op een minitoernooi om één olympisch startbewijs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden