IS portretteert daders van Brussel in glossy

De broers Ibrahim (l) en Khalid El Bakraoui. Beeld epa
De broers Ibrahim (l) en Khalid El Bakraoui.Beeld epa

Volgens de laatste editie van het propagandablad Dabiq van Islamitische Staat (IS) zijn alle voorbereidingen voor de aanslagen in Parijs en Brussel begonnen bij de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui. In de veertiende editie van de IS-glossy staan portretten van drie zelfmoordterroristen die dood en verderf zaaiden op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek.

Van onze redactie buitenland

IS schrijft dat Khalid besloot tot het plegen van aanslagen nadat hij in een droom een 'visioen' kreeg, waarin hij een 'boogschutter' was die 'pijlen schoot op zijn vijand'. Die vijand zou staan voor het Westen.

De aanslagen in Parijs zouden volgens IS zijn opgezet door Najim Laachraoui, die wordt aangeduid als Abu Idris. "Het was Abu Idris die de explosieven voor de aanslagen in Parijs en Brussel had ontwikkeld", schrijft de terreurbeweging. Die bewering komt overeen met wat de veiligheidsdiensten al langer vermoedden.

Na de aanslagen in Parijs zou Khalid El Bakraoui weer een 'visioen' hebben gehad. Dit zou hem ertoe hebben gebracht om deze keer zichzelf op te blazen. Dromen vormen een belangrijk onderdeel binnen de islam, en daar speelt IS met dit soort verhalen handig op in.

Mohamed Belkaid
De terreurbeweging refereerde in haar blad ook aan Mohamed Belkaid, de Algerijnse IS-strijder die op 15 maart werd doodgeschoten door de politie tijdens een inval in een Brusselse buitenwijk. IS schrijft dat Belkaid samen met Laachraoui, die een week nadat Belkaid werd gedood zichzelf in Zaventem opblies, in Syrië had gevochten.

Volgens IS zou Belkaid, die een Zweedse verblijfsvergunning had, hebben deelgenomen aan een van de belangrijkste gevechten in Irak. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij de slag om Ramadi, dat in mei vorig jaar door IS werd veroverd op het Iraakse leger.

In de zomer reisden Belkaid en Laachraoui terug naar Europa, waarbij ze zich voordeden als vluchtelingen. Ze werden vervolgens door Salah Abdeslam, de belangrijkste terreurverdachte bij de Parijse aanslagen, naar België vervoerd. Toen Belkaid werd ontdekt door de Belgische en Franse autoriteiten zou hij zichzelf hebben opgeofferd. Abdeslam wordt in het propagandablad verder niet genoemd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden