Is PKN-man René de Reuver naïef of wijs?

Vijf tot tien procent van alle moslims is bereid geweld te gebruiken om de islam te verdedigen. Dat zijn er 50 tot 100 miljoen. De Nederlandse socioloog Ruud Koopmans, werkzaam in Berlijn, rekende het voor in een interview met het AD. Hij gebruikte dit om aan te geven dat er alle reden is om burgers die bezorgd zijn over de instroom van islamitische vluchtelingen serieus te nemen. De elite doet dat volgens hem te weinig.

René de Reuver, als scriba de hoogste bestuurder binnen de Protestantse kerk in Nederland, kijkt liever naar vredelievende moslims, zei hij in een interview in Trouw, gepubliceerd op Oudjaarsdag. Natuurlijk heeft hij zijn vragen bij het gebruik van geweld door moslims. Maar, zegt hij, het gesprek over islam en geweld kan pas echt gevoerd worden "als je aanvaardt dat de islam ook een godsdienst is die vrede wil". Dat zijn dan de 900 en nog wat miljoen moslims die geen geweld willen gebruiken.

De Reuver legt ook uit waarom hij voor deze houding kiest. "Omdat we samen moeten leven."

Precies dat argument gebruikt Ruud Koopmans om aandacht te vragen voor de gewelddadige en fundamentalistische kant van de islam. De rechtsstaat zoals we die in Europa kennen is waardevol genoeg om fel verdedigd te worden. Dat betekent een kritischer toelatingsbeleid voor vluchtelingen en strenge eisen aan inburgering.

Koopmans en De Reuver: de realist versus de naïeve optimist?

Bij de cijfers van Koopmans zijn wel kanttekeningen te maken. De socioloog zegt dat 45 procent van de Nederlandse moslims met Turkse of Marokkaanse wortels de Koran boven de Nederlandse wet stelt en dus fundamentalistisch is. Kwestie van de vraag goed stellen, schreef de Amsterdamse socioloog Orhan Agirda hierover op deze opiniepagina (zomer 2015). Als je aan moslims vraagt of ze de Nederlandse wet gehoorzamen, zal 95 procent 'ja' zeggen, stelde Agirda.

Natuurlijk is het een angstaanjagend beeld, 50 miljoen moslims die geweld willen gebruiken. Maar hoe bang is de vakantieganger die naar de VS gaat, het land waarin in bijna de helft van de huishoudens een of meer wapens aanwezig zijn? Met die wapens schieten Amerikanen op eigen bodem meer mensen dood dan er vallen door terroristisch geweld, lees ik op websites over dit thema.

Koopmans zwaait al jaren met genoemde cijfers en krijgt ook al jaren flink weerwoord. Hij kan dan de reeks aanslagen noemen die in Europa gepleegd zijn, om te beginnen die op de redactie van Charlie Hebdo, vandaag precies twee jaar geleden. Ik kan daar tegenin brengen dat er door islamitisch geweld vooral heel veel moslims gedood zijn.

René de Reuver heeft zowel kritiek als bijval gekregen. Hij zou bezorgdheid in eigen kring over de islam niet serieus genoeg nemen. Anderen waarderen zijn tolerante houding.

Wat vindt u: is René de Reuver naïef of wijs? Voor de duidelijkheid: de volgorde van deze twee woorden is alfabetisch.

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden