Is pijn niet hels maar hevig? Even geduld...

Poliklinieken verkorten wachttijden; bij pijnbestrijding lukt dat niet

Veel poliklinieken pijnbestrijding kunnen het werk niet aan. De wachtlijsten bij dit specialisme zijn de laatste jaren opgelopen en die trend zet dit jaar door, denken ziekenhuizen en anesthesisten.

Dat is opvallend omdat bij vrijwel elk ander specialisme de tijd dat mensen moeten wachten tussen 2008 en eind 2012 is gedaald. De meerderheid van de specialisten voldoet inmiddels aan de - zelf afgesproken - norm dat mensen een afspraak binnen vier weken moeten kunnen maken.

Bij pijnbestrijding is dat een ander geval. Zaten deze poli's in 2008 nog maar lichtjes boven de norm van vier weken, in 2011 overschreden ze die wachttijd ruim. Vorig jaar liep de wachttijd verder op.

In de inventarisatie die de NOS afgelopen weekeinde maakte van de wachtijden per ziekenhuis en per discipline, behoorde een aantal van deze poli's tot de uitschieters. Zoals het Flevoziekenhuis in Almere, waar mensen in juli een half jaar moesten wachten op pijnbestrijding. "Inmiddels is dat weer gedaald tot acht weken", zegt een woordvoerder. "Maar we herkennen wel het beeld dat meer mensen zich melden."

Bekend zijn de verhalen van mensen die 'shoppen' langs specialisten met klachten waarvoor maar geen verklaring is te vinden, maar die kennen ze in Almere niet. "Het gaat meer om klassieke patiënten, zoals iemand met een hernia bij wie een operatie weinig zin heeft, maar die rugpijn blijft houden en zich daarom toch bij onze pijnpoli meldt." Het is overigens niet zo dat mensen in Almere met heel ernstige pijnklachten lang moesten wachten, zegt de woordvoerder. "Die konden meteen komen."

Daarnaast is niet elke anesthesist direct toegerust op zijn nieuwe rol als pijnbestrijder, zegt de woordvoerder van het Flevoziekenhuis. De Orde van Medisch Specialisten herkent het probleem van de wachttijden bij deze poli's. De Orde werkt met de anesthesisten aan een voorstel om de problemen op te lossen.

Vorig jaar overschreden zes specialismes de landelijke norm. Sommige ziekenhuizen melden dat ouderen een groter beroep doen op sommige poli's. Zoals de Isalaklinieken in Zwolle, waar oogheelkunde boven de vier-weken norm zit.

Een woordvoerder wijt dat aan het feit dat steeds meer ouderen een medicijn tegen blindheid laten inspuiten. "Deze patiënten komen ook vaak terug voor de noodzakelijke herhaalinjecties. Met als gevolg dat het spreekuur volloopt met veel terugkerende patiënten, waardoor de beschikbare tijd voor een nieuwe patiënt terugloopt." Een nieuw aan te stellen optometrist die zich gaat concentreren op de herhaalinjecties moet soelaas bieden.

Een kapotte knie kan wel acht weken wachten
Borstverkleining- of vergroting of de buikwandcorrectie: de plastische chirurgie scoort hoog in de lijst van operaties met een lange wachttijd. Ziekenhuizen en specialisten hebben afgesproken dat behandeling binnen zeven weken moet volgen, en dat is hier niet het geval. Veel hinder, zoals van een kapotte knie, is ook geen garantie voor snelle hulp. Patiënten moeten gemiddeld bijna twee maanden wachten op een operatie. 'Niet acute zorg', zo oordelen ziekenhuizen. Helemaal consequent zijn ze niet - zo behoort de steriliatie van de man tot de ingrepen waarvoor de wachttijd het kortst is. Echt acute operaties als dotteren en de ingreep bij borstkanker behoren ook tot die categorie, net als - uiteraard - de bevalling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden