IS onthoofdt Libanese soldaat

Ook soennieten in Libanees-Syrisch dorp niet veilig voor terreur van Islamitische Staat

FERNANDE VAN TETS

Een begrafenisstoet van duizenden mensen volgde gisteren de kist van Ali al-Sajed door de straten van Arsal, in het noorden van Libanon. De sergeant werd zaterdag door militanten van de Islamitische Staat onthoofd. "Hij is voor een lage prijs verkocht!" sprak zijn huilende oom in een beladen toespraak, waarin hij politici de schuld gaf van de dood van zijn neef. "Waarom heeft de regering niet harder onderhandeld om hem vrij te krijgen?"

Sergeant Al-Sajed was een van de soldaten die vorige maand gevangen werden genomen tijdens een IS-aanval in Libanon. Vijf dagen lang hadden Syrische militanten, onder wie ook strijders van IS en de verwante groep Djabhat al-Noesra, het Libanese grensdorp in handen. Gewapend met superieure wapens hielden ze het Libanese leger op afstand, terwijl duizenden bewoners en Syrische vluchtelingen probeerden het dorp te ontvluchten.

Het soennitische dorp staat bekend als een bolwerk van Syrische strijders en de bevolking is de afgelopen jaar meer dan verdriedubbeld door de komst van Syrische vluchtelingen. De meesten moeten niks hebben van de djihadisten, ook al zijn dat ook soennieten. Duizenden van hen sloegen op de vlucht en riepen de regering op om de 'terroristen' hard aan te pakken. Een zwaar tegenoffensief van het Libanese leger volgde, waarbij zeventien soldaten sneuvelden.

De IS-aanval op Arsal vormde de ernstigste grensoverschrijding sinds het conflict in Syrië in 2011 begon. Het leger verdreef de indringers uiteindelijk naar de bergen, maar de militanten namen twaalf soldaten en veertien politiemannen mee.

Hun familieleden demonstreren regelmatig voor hun vrijlating. Op de begrafenis van sergeant Al-Sajed riep zijn oom het hele land op om te demonstreren, net zolang tot ze worden vrijgelaten. "Mensen, sta naast ons. We roepen jullie op om je aan te sluiten bij de revolutie van waardigheid, om zij die onze waardigheid verdedigen, te bevrijden."

IS rekende tijdens zijn offensief tevergeefs op steun van de Libanese soennieten, aldus Lina Khatib, directeur van de Carnegie-denktank in Beiroet. Door een soennitische soldaat te onthoofden - terwijl er ook sjiitische soldaten in hun handen zijn - straft IS de Libanese soennieten. Khatib: "IS realiseert zich dat het niet lukt om de gematigden te radicaliseren."

De islamistische extremisten genieten geen brede steun in Libanon, alleen in enclaves langs de Syrische grens en in de stad Tripoli zijn zwarte vlaggen met het witte, ronde embleem van IS veel te zien. Demonstraties voor IS trekken slechts tientallen betogers.

Desalniettemin zaaien ze angst, zeker in een tijd van politieke onzekerheid. Libanon heeft sinds mei geen president, het parlement heeft vorig jaar zonder verkiezingen zijn mandaat verlengd.

Het offensief in Arsal was het resultaat van de successen van het Syrische leger en Hezbollah in het westen van Syrie. Daar zitten strijders van IS in de knel en voor hen betekende Arsal een ontsnappingsweg uit Kalamoen, net over de grens in Syrië.

Khatib denkt dat een groot militair offensief in de bergen bij Arsal de enige manier is om IS in Libanon op de knieën te krijgen. "Het Libanese leger wil wachten tot het winter is; dan zullen de weersomstandigheden IS dwingen tevoorschijn te komen."

undefined

Gijzelaars smeken om hun leven

Zaterdag zette IS een video online van de onthoofding van de Libanese soldaat Ali al-Sajed. Net als bij de westerse gijzelaars, dreigt de groep met meer onthoofdingen. Uren later verscheen een video waarin negen soldaten smeken om hun leven. Ook roepen ze hun families op de straat op te gaan om ervoor te zorgen dat de Libanese autoriteiten gevangen extremisten vrijlaten. Aan die oproep gaven de families dinsdag gehoor, maar er is nog geen officiële reactie. Het Libanese leger is tot nu toe niet ingegaan op de eisen van IS. Een militaire vertegenwoordiger zei tijdens de begrafenis dat de gruwelijke dood van Al-Sajed het leger niet klein zou krijgen. "Deze barbaarse daad heeft ons alleen maar standvastiger en sterker gemaakt om hen uit te schakelen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden