IS onthoofdt Amerikaanse hulpverlener

Video toont ook moord op 14 Syriërs

FERNANDE VAN TETS

Het is een van de langste en gruwelijkste video's die tot nu toe door Islamitische Staat (IS) online zijn gezet. Op nieuwe beelden is te zien hoe veertien in het zwart geklede Syrische soldaten, gelieerd aan het Assad-regime, door de jihadisten aan hun nekvel worden meegesleept. Vervolgens worden tegelijk de kelen van de mannen doorgesneden.

Op de video die ongeveer een kwartier duurt, is ook het hoofd te zien van de Amerikaanse hulpverlener Peter Abdul-Rahman Kassig, gevolgd door een relaas waarin IS dreigt dat het bloed door 'jullie straten' zal vloeien.

"Gruwelijk", reageert de Britse premier Cameron. Gisteren bevestigde president Obama dat het om Kassig gaat. De beul op de video spreekt met hetzelfde accent als Jihadi John, die de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en twee Britse hulpverleners het hoofd afhakte. Deze film is langer, strak geregisseerd en bevat een uitgebreide geschiedenis van de jihadisten in de regio.

Kassigs onthoofding zat er al een tijdje aan te komen, hoewel er ook werd gespeculeerd dat de medisch hulpverlener vrij zou komen omdat hij zich bekeerd had tot de islam. Verschillende prominente jihadisten van Al-Nusra (de Syrische Al-Qaida) verdedigden Kassig die ooit voor het Amerikaanse leger diende in Irak, omdat hij geen onderscheid maakten tussen strijders en burgers.

In 2012 kwam de Amerikaan naar Libanon waar hij vrijwilliger werd in een ziekenhuis in Tripoli. "Hij voetbalde met zijn vrienden en speelde vaak scènes na uit gangsterfilms", herinnert zijn Syrische collega Firas Agha. "We wilden niet dat hij naar Syrië zou gaan, maar hij stond er op, en zei dat hij daarvoor hier was."

"Hij wilde altijd meer doen, meer hulp geven", vult dokter Ahmed Obeid aan. "Hij sprak niet over politiek, of over religie. Hij wilde alleen maar mensen helpen."

In de video wordt niet gerefereerd aan de bekering van Kassig, net zo min als aan de steunbetuigingen van andere jihadisten. Alleen het militaire verleden van de Amerikaan wordt in herinnering gebracht. Kassig zou niet de laatste Amerikaanse militair zijn die door het toedoen van IS zal sneuvelen. "We wachten met smart op de rest van jullie troepen", aldus de beul in het filmpje.

Dat deze video bloediger is dan alle voorgaande, heeft volgens analisten vooral te maken met frustratie. IS heeft moeite de luchtaanvallen van de Amerikanen het hoofd te bieden. Zo verloren de jihadisten strategische plekken als de stad Mosul en de Haditha-dam en bleken ze niet in staat de stad Kobani aan de grens met Turkije te veroveren. Het Iraakse leger zou IS bovendien vorige week hebben verdreven uit de noordelijke stad Baiji.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden