IS onthoofdt 81-jarige Syrische archeoloog in Palmyra

Het oude centrum van Palmyra (mei 2015). Beeld afp
Het oude centrum van Palmyra (mei 2015).Beeld afp

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben dinsdag in Palmyra een van de bekendste archeologen van het land onthoofd. De 81-jarige Khaled al-Asaad werd omgebracht op het plein voor het historische museum van de stad, melden staatspersbureau SANA en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Tientallen mensen waren getuige van de executie.

IS hing Al-Asaads lichaam op aan een van de beroemde Romeinse zuilen in de monumentale oude stad, bericht SANA op gezag van Maamoun Abdulkarim, de directeur van het departement voor Oudheden en Musea.

IS zou Al-Asaad hebben willen uithoren over de bergplaats van de vele kunstschatten van Palmyra, maar daarin niet geslaagd zijn. De extremisten hadden de archeoloog al een maand lang gevangen gehouden.

Al-Asaad was 'een van de belangrijkste pioniers in de Syrische archeologie van de twintigste eeuw', aldus Abdulkarim. Volgens SANA had hij veertig jaar de leiding over de archeologische opgraving van Palmyra. In 2003 ging hij met pensioen.

Palmyra. Beeld AP
Palmyra.Beeld AP

Oase op de zijderoute
IS nam in mei bezit van Palmyra, een Unesco-werelderfgoed bestaand uit 2000 jaar oude ruïnes uit de Romeinse tijd. De stad was ooit een oase op de zijderoute en werd schatrijk doordat bewoners de handelaren bescherming boden tegen de rovende bedoeïnen.

Anders dan bij eerdere ingenomen gebieden, liet de terreurgroep de historische monumenten aanvankelijk ongemoeid. Maar in juni begon IS met het aanleggen van explosieven rond de archeologische schatten en het vernietigen van historische bouwwerken.

IS-strijders blies onder meer twee oude tombes op. Eén is de zevende-eeuwse tombe van Mohammed bin Ali, een zoon van Ali (de neef van de islamitische profeet Mohammed), ten noorden van Palmyra. IS beschouwt graftombes als heiligschennis en afgoderij. De beweging heeft in Syrië en Irak inmiddels tientallen grafmonumenten opgeblazen.

Een IS-strijder verbrijzelt oude kunstschatten uit Palmyra. Beeld afp
Een IS-strijder verbrijzelt oude kunstschatten uit Palmyra.Beeld afp

Beeldenstorm
Een beeldenstorm in Palmyra kan van een heel andere orde zijn dan eerdere sloopsessies, zei de Leidse archeoloog Olivier Nieuwenhuijse in mei in Trouw. "Die stad is uniek. Omdat ze zo groot is, maar ook omdat de kunst die er te vinden is, afwijkt van die in andere Syrische en Iraakse plaatsen. Palmyra was ten tijde van het Romeinse Rijk een stadsstaatje, een op zichzelf staande cultuur. Als IS flink huishoudt, kan die cultuur bijna helemaal verloren gaan."

Lang niet alle kunstschatten in Palmyra hebben een religieus karakter. Een deel bestaat uit seculiere werken, zoals beelden van voorname en welgestelde personen, en uit metershoge zuilen. Nieuwenhuijse verwacht echter dat IS zich daar weinig van zal aantrekken. "Die beeldenstormers zullen denken: het hoort allemaal bij die blasfemische cultuur. Het moet allemaal kapot."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden