Is ongesteldheid het laatste taboe in de vrouwensport?

null Beeld getty
Beeld getty

Groot-Brittannië is in de ban van een tennisster die haar ongesteldheid de schuld geeft van haar slechte prestaties bij de Australian Open. Het is ongebruikelijk dat een vrouwelijke sporter zo open over haar menstruatie praat. Is ongesteldheid echt zo'n taboe in de vrouwensport?

De tennisster Heather Watson lag er onlangs al in de eerste ronde van de Australian Open uit, tegen alle verwachtingen in. Ze had voor de Britse pers een opvallende verklaring voor haar vroegtijdig vertrek: "meisjesproblemen", zoals ze dit zelf noemde. Er is niet veel fantasie nodig om te begrijpen dat de tennisster hier doelt op haar menstruatie, maar het feit dat ze dit als reden noemt is uniek.

In Groot-Brittannië ontketende haar uitspraak een grote discussie over ongesteldheid in de vrouwensport. Veel Britten stellen dat vrouwelijke sporters hier opener over moeten kunnen praten en dat er meer rekening moet worden gehouden met de ongemakken die vrouwen tijdens het sporten ondervinden van hun menstruatie.

Geen optimale prestatie
Zo zouden de regels tijdens officiële sportevenementen te weinig rekening houden met ongestelde vrouwen. De sporters mogen bijvoorbeeld niet vaker dan één keer naar de wc en op evenementen als Wimbledon zijn zij verplicht om wit te dragen.

Tijdens hun menstruatie zouden vrouwen ook niet optimaal kunnen presteren, stellen sommigen. Arie Verhoeff, gynaecoloog bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, beaamt dat. "Veel vrouwen hebben tijdens hun menstruatie last van erge buikkrampen en dat leidt af. Sporters moeten vaak tot het uiterste gaan, als ze hierbij voortdurend last hebben van buikpijn kan dit hun prestaties negatief beïnvloeden." Bovendien kunnen hormoonschommelingen rond de menstruatie volgens hem ook een negatieve invloed hebben op het humeur en daarmee wellicht op de winstkansen.

"Lijden in stilte"
Watson kreeg al vlug steun van andere vrouwelijke sporters, waaronder mede-tennisster Annabel Croft. Tegen BBC radio zei ze dat vrouwen "in stilte lijden" omdat het onderwerp altijd taboe is gebleven. Croft heeft van het probleem wel meteen haar verdienste gemaakt: ze heeft inmiddels een onderbroekenlijn op de markt gebracht die doorlekken moet voorkomen.

Maar waar komt deze reserve over ongesteldheid toch vandaan? Eén mogelijkheid is dat het probleem bij de sportcultuur zelf ligt: "Bij topsport is het een algemeen taboe om over zwakheden te praten. Sporters onderling zullen nooit hun kwaaltjes met elkaar bespreken," zegt sportpsychologe Karin de Bruin.

Uitzonderingen
Toch wil het feit dat er niet over gepraat wordt niet meteen zeggen dat het daadwerkelijk een sporttaboe is. Vrouwen praten over het algemeen niet heel vaak over hun menstruatie, ook buiten de topsport. Ook kunnen sportjournalisten een factor zijn: "Over het algemeen zijn sportjournalisten toch wat oudere mannen, ik kan me voorstellen dat een jong meisje dan niet vlug over haar menstruatie begint," aldus Eline van Suchtelen, sportverslaggeefster bij Trouw.

Maar er zijn ook uitzonderingen. Wielrenster Leontine Zijlaard-van Moorsel stelde in 2003 zelfs dat ze juist door haar ongesteldheid een wielerwedstijd had gewonnen. Van Moorsel plande het bovendien zo dat ze alleen wedstrijden had wanneer ze ongesteld was. "In de week voordat ik menstrueer heb ik altijd vermoeide benen, maar als het dan eenmaal zo ver is dan heb ik het idee dat mijn pijngrens verder weg ligt,'' liet zij destijds aan Trouw weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden