IS onder druk: verdreven uit luchtmachtbasis Libië

null Beeld afp
Beeld afp

Regeringsgezinde strijders hebben Islamitische Staat (IS) verdreven uit een luchtmachtbasis bij de Libische stad Sirte. De terreurgroep komt daardoor volgens een legerwoordvoerder 'verder vast te zitten' in de stad.

Redactie

Bij de gevechten kwamen zaterdag drie regeringsgezinde strijders om het leven, zei de woordvoerder. Over slachtoffers aan de kant van Islamitische Staat is niets bekendgemaakt. Libië is in een crisis beland na de afzetting van dictator Muammar Kaddafi in 2011. IS kon door de chaos voet aan de grond krijgen in het Noord-Afrikaanse land.

De veroverde basis ligt zo'n 20 kilometer buiten het centrum van IS-bolwerk Sirte. De terreurgroep is de afgelopen weken verder teruggedreven naar de stad.

Ook in Syrië werd zwaar gevochten tussen de terreurgroep en het Syrische leger. Met een door Rusland gesteund offensief trok het Syrische leger de provincie Raqqa binnen. Rusland voerde daarbij zware luchtaanvallen uit, waardoor het leger kon doorstoten.

Geen internationale interventie

De eerste minister van de Libische eenheidsregering, Fayez al-Sarraj, zei dat het land geen internationale militaire interventie wil om IS te bestrijden, zo meldt persbureau Belga. 'Het is waar dat we hulp nodig hebben van de internationale gemeenschap in onze strijd tegen het terrorisme en het is waar dat we die al hebben ontvangen. Maar we hebben het hier niet over een internationale interventie', zei hij in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

'Een interventie van grondtroepen is in strijd met onze principes. Daarom willen we die vermijden', aldus Sarraj. 'We hebben daarentegen satellietbeelden, inlichtingen en technische hulp nodig. Geen bommen.'

De eerste minister denkt dat de 'totale overwinning op IS in Sirte' nabij is. 'We zullen ook de controle kunnen verwerven over alle gebieden die de beweging veroverd heeft. We hopen dat de oorlog tegen het terrorisme Libië kan verenigen. Maar hij zal lang duren, en dat weet de internationale gemeenschap ook', zo waarschuwt hij.

Fayez al-Sarraj. Beeld afp
Fayez al-Sarraj.Beeld afp

Geen vluchtelingen

In gesprek met Welt am Sontag stelde Sarraj ook dat zijn land niet zit te wachten op teruggestuurde vluchtelingen uit de Europese Unie. 'Europa moet mogelijkheden vinden om ze terug te sturen naar hun thuislanden.'

Sinds de Balkanroute voor migranten die naar West-Europa willen vrijwel is afgesloten, worden weer veel pogingen gedaan om via Noord-Afrika de Europese kust te bereiken. Libië geldt als een belangrijk vertrekpunt voor vluchtelingenbootjes. 'We kunnen niet accepteren dat de EU migranten naar ons terugstuurt', waarschuwde Sarraj. 'Ze kunnen niet bij ons leven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden