Is Noordzeegas het antwoord op het dilemma van Kamp?

Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee. Beeld anp
Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee.Beeld anp

Het kabinet zit met een dilemma. Omdat de gaskraan in Groningen onder publieke druk steeds verder wordt dichtgedraaid, windmolenparken op de Noordzee nog niet genoeg energie leveren en aan Russisch gas een vervelend politiek geurtje zit, is minister Henk Kamp van economische zaken op zoek naar nieuwe energievoorraden.

Op de website van zijn ministerie zegt Kamp te willen onderzoeken of er meer gas onder de Noordzee vandaan gehaald kan worden. Onder het wateroppervlak liggen nu nog enorme onaangeroerde gasvoorraden. Kamp hoopt bedrijven zo ver te krijgen dat ze de laatste resten aardgas uit de Noordzee oppompen. Zo kan Nederland er warmpjes bij zitten tot alle energie duurzaam is en hoeven we minder aardgas te kopen van Rusland, is zijn overtuiging.

Volgens milieuorganisaties is Kamp vooral bezig een gat in zijn begroting op te vullen. Ike Teuling van Milieudefensie is teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks het rechterlijke Urgenda-vonnis dat de staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen.

"De staat is in juni op de vingers getikt en zou inmiddels toch moeten weten dat de toekomst van energie honderd procent duurzaam is. Aan nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen moet het kabinet niet meer beginnen, het moet juist als de wiedeweerga investeren in duurzame energie en energiebesparing."

Tien jaar
Volgens de jongste cijfers van TNO en economische zaken zit in bekende velden nog 118 miljard kubieke meter gas. In onontdekte velden zit volgens schattingen nog eens 165 miljard kuub. Met het gas in de Noordzee kunnen we nog tien jaar vooruit, berekende Kamp. In 2014 verbruikten we 38 miljard kuub.

Het overgrote deel (30 miljard kubieke meter) komt uit Groningen, maar vanwege de aardbevingen wordt de kraan daar steeds verder dichtgedraaid. Ook moeten verschillende oude kolencentrales hun deuren sluiten. In juni kondigde Kamp al aan dat hij op zoek gaat naar alternatieven.

Het gas uit de Noordzee is daar een voorbeeld van. Aan het Noordzeegas hangt alleen een veel hoger prijskaartje. De gasvelden liggen tientallen kilometers van de kust en zijn relatief klein, terwijl de kosten net zo groot zijn als bij een groter veld. Voor elk gasveld is immers een boorplatform nodig. Het gas moet bovendien met leidingen naar land worden getransporteerd.

Minister Henk Kamp brengt een bezoek aan een boorplatform. Beeld anp
Minister Henk Kamp brengt een bezoek aan een boorplatform.Beeld anp

Maatregelen
Kamp denkt daarom na over een manier om bedrijven te verleiden tóch te pompen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringskorting van 25 procent. Omdat die maatregel volgend jaar afloopt, kijkt Kamp nu naar alternatieven.

Zonder die korting is de gaswinning op de Noordzee voor veel bedrijven te duur. Steeds meer olie- en gasbedrijven pakken daarom hun biezen. Zo verkocht Shell vorig jaar één van zijn gasvelden in het Engelse deel van de Noordzee. In andere gevallen wordt het resterende gas niet gewonnen.

Duurzame energie
Kamp wil al het Noordzeegas tot de laatste snik naar boven halen, omdat de energie uit windmolens en zonnepanelen voorlopig achterblijft. Het kabinet wil dat Nederland in 2050 zonder fossiele brandstoffen kan.

Volgens Teuling kan dat al veel sneller. "Uit onderzoek van Urgenda blijkt dat de Nederlandse energie al in 2030 volledig duurzaam kan zijn. Alleen kost dat een hoop geld en gaat dat ten koste van bedrijven met grote belangen in fossiele brandstoffen, zoals Shell. En dat is een prijs die het kabinet niet lijkt te willen betalen."

Windmolenpark in de Noordzee voor Egmond aan Zee. Beeld anp
Windmolenpark in de Noordzee voor Egmond aan Zee.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden