Is Nijmans biologische vader een slager die miljoenen naliet?

Op last van de rechter wordt grafsteen van Oostenrijkse Siegfried Vink dinsdag gelicht voor DNA-onderzoek

Ronald Nijman (43) vindt het zelf ook een tamelijk bizarre gebeurtenis. Hij weet daarom nog niet of hij dinsdag aanwezig zal zijn bij het lichten van de grafsteen van Siegfried Vink.

Toch gaat het door, omdat hij wil weten of deze Vink zijn biologische vader is. Onlangs gaf een rechtbank in Oostenrijk opdracht om de stoffelijke resten in het Oostenrijkse Dornbirn op te graven ten behoeve van een DNA-test.

De twee kinderen van de in 2008 overleden Vink hebben zich tot het laatste moment verzet tegen dit opgraven. Hun vader was aanvankelijk slager, maar de laatste jaren vooral een zeer succesvol handelaar in onroerend goed. Hoe groot het vermogen van Vink was weet Nijman niet precies, maar het liep in de vele miljoenen, zo heeft hij via zijn bronnen vernomen.

Nu al staat volgens Nijman vast dat als de DNA-test positief uitvalt, hij volgens de Oostenrijkse wet kan rekenen op een derde deel van de nalatenschap. "Ik weet dat ik de schijn tegen heb, maar om die erfenis is het me helemaal niet te doen. Ik ben op zoek naar mijn roots en wil zekerheid over de vraag wie mijn vader is."

Zo'n 43 jaar geleden werd Nijman geboren in het Oostenrijkse dorpje Feldkirch. Zijn moeder was ongetrouwd en niet in staat om voor hem te zorgen. Zij stond haar baby voor adoptie af aan het plaatselijke klooster. Na een jaar werd hij overgedragen aan het Nederlandse echtpaar Nijman.

"Ik heb een geweldige jeugd gehad en toen ik een jaar of zes was hoorde ik van mijn afkomst. Dat was nooit een probleem, maar acht jaar geleden groeide bij mij de behoefte om te weten uit wat voor nest ik kwam." Nijman ontdekte al snel wie zijn moeder was. De inmiddels overleden vrouw had nog drie andere jongens gekregen die eveneens ter adoptie aan het klooster waren gegeven.

Vervolgens ging Nijman op zoek naar de vader. De man die in 1971 de geboorte-akte had getekend, schrok zich een hoedje toen Nijman voor de deur stond. "Hij zei onmiddellijk dat hij wel de handtekening had gezet, maar dat hij niet zijn vader was. Iemand anders had hem geld gegeven om de geboorte aan te geven. Hij schaamde zich daar nog voor."

DNA-onderzoek wees uit dat hij inderdaad niet de vader was. Hij gaf ook de naam van de man die hem tot fraude had aangezet: Siegfried Vink. Nijman kreeg contact met de zoon en dochter en zij deden zeer vriendelijk tegen hem: welkom in de familie.

Zoon Martin liet hem een fotoboek zien met foto's van vader. "We concludeerden toen: ik lijk als twee druppels water op hem."

Enkele gezellige dagen kregen een raar einde toen deze man Nijman opeens een A4'tje onder de neus hield waarin hij moest beloven om afstand van de erfenis te doen. "Ik was verbaasd. Ik snapte het niet en dus tekende ik niet. Toen ik later hoorde over de miljoenen van de vader viel bij mij het kwartje."

Dat was vier jaar geleden en vele rechtszaken later nadert de kwestie nu haar einde. Nijman verwacht dat de uitslag van de DNA-test binnen vier weken bekend is. Bij een positieve uitslag komt de notaris in actie en zal hij de erfenis opnieuw verdelen. "Maar nogmaals, daar gaat het mij niet om."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden