FramingItalië

Is Nederland te kil naar Italië?

Italië is woedend op Nederland, dat koud reageert op de vraag om solidariteit. Lees de toespraken van de Italiaanse premier Giuseppe Conte, en je begrijpt die woede. Wat valt op?

Een. Nederland heeft de oneliner Alleen samen krijgen we corona onder controle. Het is een vrij zakelijke oproep tot samenwerking. Conte formuleert het heel anders, met Italiaanse elegantie. Bij het besluit tot de lockdown: “We ne­men vandaag afstand, om elkaar morgen met meer warmte te begroeten.” En later: “Een deur, een balkon, een weg kan tussen ons in staan. Maar als het gaat om ons hart – kan niets en niemand tussen ons in staan.”

Twee. Conte redeneert historisch: we beleven de diepste crisis sinds de oorlog. Dus als Merkel moeilijk doet over financiële steun, leest Conte haar de les: “We schrijven geen handboek economie”, zegt hij, “we schrijven geschiedenis.” Europa staat voor een historische opgave. “De EU heeft een afspraak met de geschiedenis – en de geschiedenis wacht niet op ons. Wij moe­ten aan haar verwachtingen voldoen.”

Drie. “De overheid doet alles wat nodig is”, zegt minister Hoekstra. Het is weer vrij zakelijk. Conte zegt het anders. “Alle moeders en vaders, grootouders en vrienden die hun omhelzing vandaag moeten uitstellen, wil ik zeggen: de overheid vergeet jullie niet. Ze staat naast je, vandaag en morgen.”

“Een overheid die alle mogelijke middelen moet inzetten, nationaal en Europees” – als je zo over Europa denkt, is Nederland inderdaad kil.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden