Het consult

Is melk nog wel goed voor elk?

Beeld COLOURBOX

Melk is totaal niet duurzaam, zegt Milieudefensie. Is melk dan nog wel goed voor elk?

Melk moet, aldus de welbekende slogan. Een lezer vraagt zich af of dat nog wel opgaat, nu melk weer negatief in het nieuws is. Volgens Milieudefensie is de melkproductie niet duurzaam. Koeien lopen lang niet altijd vrij rond, de beesten produceren te veel mest en broeikasgassen, en intensief boeren is ook nog eens schadelijk voor weidevogels.

Online vond de lezer onderzoek waaruit blijkt dat wie meer melk drinkt, of zuivel in het algemeen, zijn kans op kanker verhoogt. Als melk slecht is voor het milieu, en ook nog eens kankerverwekkend kan zijn, moet die dagelijks aanbevolen hoeveelheid dan niet omlaag?

Richtlijn

Nee, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Zuivel blijft in de Schijf van Vijf staan. Eet je trouw volgens deze richtlijnen, dan kun je ervan uitgaan dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga wat melkproducten betreft uit van twee à drie glazen melk of bakjes yoghurt of vla van 300 tot 450 milliliter per dag. Die zijn goed voor zestig procent van de geadviseerde hoeveelheid calcium. De andere helft komt uit kaas, groenten of noten.

"Je hebt melk nodig om voldoende calcium en vitamine B12 binnen te krijgen", aldus Schutte. De hoeveelheid die het Voedingscentrum aanbeveelt komt ongeveer overeen met het aantal glazen melk die een Nederlander gemiddeld drinkt. Het is ook mogelijk melk helemaal aan de kant te zetten, maar dat moet gecompenseerd worden door andere producten, zegt Schutte.

En het kost aardig wat moeite zonder melk of yoghurt genoeg calcium binnen te krijgen. Een glas halfvolle melk staat gelijk aan 180 milligram. Met een handje gemengde noten kom je hoogstens aan 15 milligram calcium. Een grote lepel met 50 gram groenten levert ook maar 25 milligram op.

Die calcium houdt de botten gezond. Armen en benen breken sneller wanneer het calciumgehalte in het lichaam te laag is, want dan neemt de kans op botontkalking toe. En calcium is goed voor het gebit.

Overdaad

Klinkt goed, maar te veel melk drinken is ook niet verstandig. In melk zitten verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Schutte raadt daarom aan halfvolle of de magere varianten te kopen. Die bevatten alle goede ingrediënten, maar minder verzadigd vet.

Veel melk drinken is inderdaad niet duurzaam, zegt Schutte. Voor wie zijn melk niet wil laten staan maar wel hecht aan duurzaamheid, heeft ze een paar tips. Bij melk met bepaalde keurmerken, zoals ecomelk en weidezuivel, kun je ervan uitgaan dat boeren oog hebben voor het milieu en hun koeien in de wei hebben laten grazen. Duurzaam geproduceerde melk is niet gezonder, zegt ze erbij.

"Verspilling is ook zonde", aldus Schutte. "Gooi melk niet direct weg nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Kijk, proef en ruik eerst of de melk nog drinkbaar is." Wie wil dat zijn melk langer goed blijft, zet zijn koelkast op vier graden, in plaats van zeven à tien. En hoe gezellig uitgebreid ontbijten ook is, laat dat geopende pak melk lekker in de koelkast staan, raadt Schutte aan. "Een pak dat een uur buiten de koeling staat is al een dag minder houdbaar."

En wat de samenhang tussen melk en kanker betreft, ziet Schutte geen aanleiding om minder melk te drinken. Na alle kwalitatief goede onderzoeken op een rij te hebben gezet, concludeerde de Gezondheidsraad dat zuivel de kans op darmkanker juist verkleint met ongeveer vijftien procent. Over een hoger risico op kanker zegt de raad niets, aldus het Voedingscentrum.

Zelf een vraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Lees hier alle eerdere afleveringen van Het Consult

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden