Is Melbourne’s Van Gogh echt of nep?

Australië dacht tot voor kort twee echte schilderijen van Vincent van Gogh in bezit te hebben. Maar nu is er plotseling twijfel.

Het gaat om ’Portret van een man’, eigendom van een museum in Melbourne. Het Amsterdamse Van Gogh-museum doet de komende maanden onderzoek naar de echtheid van het portret.

Tot augustus was er niets aan de hand met het schilderij ’Portret van een man’, dat Vincent van Gogh in 1886 geschilderd zou hebben. De National Gallery of Victoria in Melbourne kocht het portret in 1940 voor ruim tweehonderdduizend Australische ponden – grofweg een kwart miljoen euro. Sindsdien hebben honderdduizenden bezoekers het portret van de man met het woeste haar bewonderd. ’Portret van een man’ was zelfs te zien op een Amerikaanse overzichtstentoonstelling, die één miljoen bezoekers trok. En niemand die klaagde.

In augustus werd het schilderij uitgeleend aan een expositie voor het Edinburgh Festival in Schotland. Daar begon de ellende voor de Australiërs. De Britse Van Gogh-expert Ronald Pickvance zag het schilderij en kwam tot de conclusie dat het schilderij niet door Van Gogh zelf, maar door een leerling moest zijn gemaakt. In tegenstelling tot alle andere portretten van Van Gogh, was dit portret namelijk liggend geschilderd. Bovendien zou het schilderij nergens genoemd worden in de correspondentie van Van Gogh.

Andere Britse experts sloten zich bij de kritiek aan. De directeur van de National Gallery of Victoria bleef stug volhouden dat zijn schilderij een echte Van Gogh was, maar de twijfel bleef. Om een einde te maken aan de welles-nietes-discussie, besloten de Australiërs het schilderij door het Van Gogh-museum in Amsterdam te laten onderzoeken op zijn echtheid.

Het Amsterdamse museum wil niets over de zaak zeggen. Maar bekend is dat experts de komende maanden de verf, het doek en andere gebruikte materialen technisch zullen onderzoeken. Ze zullen verder een röntgenfoto van het portret maken. En de experts zullen het schilderij vergelijken met ander werk van Van Gogh uit dezelfde periode.

Sommige kunstminnaars in Australië houden hun hart vast: het zou zonde zijn als Australië één van zijn twee Van Goghs kwijtraakt (de andere Van Gogh hangt in Sydney). Een woordvoerder van het betrokken museum in Melbourne probeert de zaak te relativeren. ,,Wat de uitslag van het onderzoek in Amsterdam ook is, het schilderij zal in ons museum blijven hangen. Het portret blijft een mooi voorbeeld van het expressionisme. We zullen eventueel alleen het bordje bij het schilderij veranderen.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden