Is marmite gezond of een zoutbom?

Een mespuntje marmite op brood zou goed voor je zijn, omdat er vitamine B in zit. Klopt dat wel?

Best lekker dat zwarte smeersel, vindt deze lezer. Ze gebruikt dagelijks een paar 'mespuntjes' marmite op haar boterham of cracker. En ze heeft opgevangen dat er vitamine B in zit, dus hoe meer hoe beter zou je zeggen. Tot ze ergens hoorde dat marmite een 'zoutbom' is. En omdat haar bloeddruk al wat hoger is dan ze zou willen, vraagt ze zich nu af of ze de marmite moet laten staan.

Dat van die vitamines, dat klopt: elke boterham met marmite levert het lichaam 100 microgram foliumzuur op - ook wel vitamine B11 genoemd. Dat is een derde van de aangeraden hoeveelheid voor volwassenen. Niet voor niets werd marmite in het verleden ook wel gebruikt om bloedarmoede te bestrijden.

En in diezelfde portie - 5 gram zwaar - zit 0,5 microgram vitamine B12, eveneens goed tegen bloedarmoede en verder belangrijk voor het zenuwstelsel. Dat is bijna een vijfde deel van de aangeraden hoeveelheid, maar de meeste mensen krijgen die vitamine ook binnen via dierlijke producten. Alleen als de lezeres veganist is, zou marmite extra belangrijk kunnen zijn.

Maar niet onbeperkt per dag! Woordvoerder Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum haalt er het Nederlandse Voedingsstoffenbestand bij en rekent voor dat marmite inderdaad een zoutbom is. "Een portie marmite van 15 gram bevat omgerekend 1,5 gram zout. dat is bijna drie keer zoveel als een portie jong belegen kaas op de boterham. En het advies is om niet meer dan 6 gram zout te eten per dag. Zeker bij een hoge bloeddruk."

Wie vier van deze porties eet, zou dan de rest van de dag geen microgram zout meer moeten nuttigen - een schier onmogelijke opgave.

Noteer wel dat Van der Ploeg zijn boterhammen met 15 gram redelijk zwaar smeert: in het mespuntje van de lezer zit een stuk minder zout. Variatie op brood is het beste advies, valt af te leiden uit het advies van het Voedingscentrum. "In marmite zit inderdaad meer vitamine B dan kaas, maar kaas heeft weer beduidend meer calcium." En de botten op peil houden, dat kan ook geen kwaad. Gewoon dooreten die marmite is dus de conclusie, maar zoals zo vaak geldt: met mate.

Zelf een gezondheidsvraag stellen? gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden