Is Maddie McCann door haar eigen ouders omgebracht?

In de zoektocht naar Madeleine McCann is de Portugese politie mogelijk een tweede verdachte op het spoor: haar moeder.

De zaak van het verdwenen Britse meisje Madeleine McCann heeft een bizarre wending gekregen nu haar moeder door de Portugese politie als verdachte wordt beschouwd.

Kate McCann (39) is de afgelopen dagen langdurig verhoord door de politie in de stad Portimão. Zij is niet gearresteerd, maar heeft de status van arguida, formeel verdachte. Dat betekent niet per se dat ze wordt gearresteerd of in staat van beschuldiging wordt gesteld. Waarschijnlijk mag ze Portugal niet uit en wordt ze in de gaten gehouden door de politie. Ze mag zich beroepen op haar zwijgrecht. De advocaat van de familie staat haar inmiddels bij. Haar man Gerry is gisteren ook verhoord.

Aanleiding tot de verhoren zijn bloedsporen die zijn gevonden in een auto die het artsenechtpaar huurde, 25 dagen nadat ’Maddie’ zoek raakte. Ook op andere plekken in en rond het huis waaruit het meisje verdween zijn bloedsporen gevonden. De belangstelling van de politie gaat, aldus de Portugese krant Díario de Notícias, ook uit naar e-mails en telefoontjes tussen de McCanns en Britse vrienden tijdens hun terugkeer in Groot-Brittannië.

Kate en Gerry McCann gaven in mei van dit jaar hun driejarig dochtertje op als vermist. Zij verbleven in een vakantiehuis in Praia da Luz, aan de Portugese Algarve. Tijdens een etentje van de ouders in een naburig restaurant, toen zij om de beurt regelmatig gingen kijken, bleek Maddie verdwenen. Intensieve zoektochten door de Portugese politie leverden tot nu toe niets op. De ouders zetten ondertussen een ongekend grote mediacampagne op uit vrees dat hun kind, als zoveel vermiste kinderen, uit de aandacht zou verdwijnen. Overal in Europa hangen affiches met haar gezicht en naam, en de McCanns, die ook een oudere tweeling hebben, reisden door Europa en Amerika om Maddie in de belangstelling te houden. De paus zegende op hun verzoek een foto van het meisje.

Deze zomer werd Madeleine gesignaleerd op Malta, in België en in Marokko. Al deze signaleringen bleken op niets te berusten, maar de ouders houden vol dat Maddie nog kan leven. Zij roepen de eventuele ontvoerders regelmatig op haar vrij te laten.

Een eerste mogelijke verdachte werd na een dag of tien na de verdwijning van Maddy aangehouden, een Brits-Portugese man die in de buurt van het appartement van de McCanns woont. Uiteindelijk heeft de politie geen bewijs tegen hem kunnen vinden.

Al kort na de verdwijning werd door journalisten gesuggereerd dat de ouders er zelf mee te maken hadden. Na de vondst van bloedsporen in het appartement door Britse speurhonden, in augustus, meldde een Portugese krant dat Maddie waarschijnlijk door een ongeval was omgekomen. Later bleek dat het niet om haar bloed ging. De irritatie groeide inmiddels bij veel Portugezen over ’de’ Britten, die denigrerend deden over de opsporingsmethoden van de Portugese politie.

Eind augustus dienden de McCanns een aanklacht in tegen de Portugese krant Tal & Qual. Volgens de krant meende de politie dat Madeleine door haar ouders was omgebracht, door een ongeval of doordat ze drugs had toegediend gekregen.

Na het eerste verhoor van Kate McCann reageerde de vader woedend op zijn weblog. „De suggestie dat Kate betrokken is bij de verdwijning van Madeleine is lachwekkend. Iedereen die iets weet over de derde mei weet dat Kate volkomen onschuldig is.’’ Volgens een woordvoerder van de familie is Kate McCann vooral geschokt dat de politie zich nu hoofdzakelijk met haar bezighoudt, in plaats van zich met man en macht in te zetten voor de speurtocht naar haar dochtertje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden