Is Luxemburg weer te gul geweest?

tax rulings | De Europese Commissie onderzoekt een belastingdeal met GDF Suez. 'Een en hetzelfde bedrijf kan voor een en dezelfde transactie niet het beste van twee werelden krijgen.'

De Europese Commissie vermoedt dat de Luxemburgse belastingdienst te vriendelijk is geweest voor het Franse energiebedrijf GDF Suez. Ze onderzoekt afspraken (tax rulings) tussen beide partijen.

Nog geen maand nadat eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging Ierland opdroeg om 13 miljard euro achterstallige belasting te innen bij de Amerikaanse tech-gigant Apple, duikt haar team in een Luxemburgse zaak, en niet voor het eerst. De commissie tikte dat land eerder op de vingers omdat het de Italiaanse autofabrikant Fiat te weinig belasting liet betalen; Luxemburg moet 20 tot 30 miljoen euro terugvorderen, vindt de commissie.

Er lopen nog onderzoeken naar Luxemburgse belastingafspraken met webwinkel Amazon en fastfoodketen McDonald's (zie kader), beide uit de Verenigde Staten. De doorlichting van de deal met GDF Suez, dat sinds 2015 Engie heet, komt daar nu bij.

Twee van GDF Suez' Luxemburgse dochters leenden onder gunstige voorwaarden aan twee andere dochters in datzelfde land, aldus de Europese Commissie. De Luxemburgse belastingdienst merkte die transacties bij de lenende bedrijven aan als schuld. Zij mochten de rente die ze over de lening betaalden van de belasting aftrekken. De Suez-dochters die het bedrag uitleenden, zetten de ontvangen rente in de boeken als dividend op aandelen. Daarover zijn ze geen belasting verschuldigd.

Dat is inconsistent en mogelijk laakbaar, meent Vestager. "Een en hetzelfde bedrijf kan voor een en dezelfde transactie niet het beste van twee werelden krijgen."

Het resultaat lijkt te zijn, aldus de commissie, dat een 'significant deel van de winst die GDF Suez in Luxemburg boekte dankzij die twee transacties in het geheel niet wordt belast'. Vestager in haar toelichting: "Ze (de belastingafspraken, red) lijken een schending van de nationale belastingregels en maken dat GDF Suez minder belasting betaalt dan andere bedrijven." Om wat voor soort bedrag het gaat, maakte de commissie niet bekend.

De Luxemburgse regering ontkent dat ze GDF Suez een voorkeursbehandeling heeft gegeven en belooft volledige medewerking aan het onderzoek van de Europese Commissie. Het energieconcern dat in de beklaagdenbank zit, houdt zich voorlopig op de vlakte. Engie 'neemt kennis' van het onderzoek, 'loopt niet vooruit op de beslissing' en zal net als het groothertogdom volledig meewerken aan een onderzoek, zo meldde het gisteren.

Het Franse energiebedrijf Engie heeft 155.000 werknemers, verdeeld over een kleine zeventig landen. In Nederland runt het onder meer een kolencentrale op de Maasvlakte en levert het LNG aan de binnenvaart. Engie is bovendien eigenaar van technisch dienstverlener Cofely, die nu Engie Services heet, en duizenden werknemers heeft verspreid over heel Nederland.

'Nabetaling McDonald's zo'n 500 miljoen dollar'

De Financial Times kon niet wachten op de uitspraak van de Europese Commissie over een mogelijk onterechte belastingdeal tussen Luxemburg en McDonald's; de Britse zakenkrant is er zelf ingedoken. De FT komt tot de conclusie dat de Amerikaanse fastfoodketen 1,49 procent belasting heeft betaald over de 1,8 miljard dollar winst die het Europese hoofdkantoor in Luxemburg sinds 2009 bijschreef. De gemiddelde winstbelasting in Luxemburg is 29,2 procent, schrijft de krant. Als die cijfers kloppen zal de commissie Luxemburg opdragen om ongeveer een half miljard dollar aan achterstallige belasting bij McDonald's te innen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden