IS lijkt aan winnende hand in Kobani

Het Turkse leger in Sanliurfa, dat aan Syrië grenst. Beeld epa
Het Turkse leger in Sanliurfa, dat aan Syrië grenst.Beeld epa

De Syrische grensstad Kobani staat op het punt volledig in handen te vallen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd. IS-strijders zijn de stad binnengedrongen en vechten in de straten aan de randen van de grensplaats.

'Er moet coördinatie komen met diegenen die op de grond aan het vechten zijn', aldus de president, verwijzend naar de Koerdische troepen die de stad verdedigen.

Erdogan deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan Syrische vluchtelingen in een kamp in de provincie Gaziantep, die tegen Syrië grenst. De president zei dat luchtaanvallen alleen niet genoeg zijn om IS te stoppen. Hij deed een oproep om de oppositiekrachten te steunen. 'We hebben een no-flyzone en veilige havens nodig en moeten de gematigde oppositie in Syrië trainen.'

IS plantte gistermiddag een zwarte vlag op een gebouw ten oosten van Kobani. Later op de dag wapperden er meer zwarte vlaggen in dit gebied. IS heeft Mistenur, een strategische heuvel in de stad, in beslag genomen.

De stad wordt van drie kanten bestookt, onder meer vanuit het zuidwesten. Tientallen strijders zijn omgekomen. Door het gebrek aan onafhankelijke bronnen ter plaatse is het onmogelijk om een exact aantal te geven.

Luchtaanvallen
Vanochtend zouden volgens journalisten meerdere luchtaanvallen zijn uitgevoerd nabij Kobani. Gisteren en afgelopen weekend werden door de internationale coalitie, onder leiding van de VS, ook al verschillende IS-stellingen in de regio gebombardeerd.

Op dit moment lijkt er op de grond weinig gevochten te worden. Journalist Jenan Moussa, die in het grensgebied bivakkeert, schrijft 'dat er zo nu en dan schoten te horen zijn'. Gisteren waren de hevigste gevechten in weken. 'Nog nooit zoveel granaatinslagen, explosies en geweerschoten gehoord', schreef Moussa toen.

Turkse Koerden nemen de gevechten waar aan de andere kant van de grens, waar IS tegen Koerdische strijdkrachten om Kobani vecht. Beeld ap
Turkse Koerden nemen de gevechten waar aan de andere kant van de grens, waar IS tegen Koerdische strijdkrachten om Kobani vecht.Beeld ap
Een zwarte rookpluim boven Kobani, waar een flinke slag wordt geleverd. Beeld epa
Een zwarte rookpluim boven Kobani, waar een flinke slag wordt geleverd.Beeld epa

De verovering van Kobani, dat al drie weken wordt bestookt, is belangrijk voor IS. Daarmee kunnen ze invloed verwerven over een uitgestrekt gedeelde van de Turks-Syrische grens. Het effent ook de weg richting Raqqa, de hoofdstad van hun zelfuitgeroepen kalifaat.

Afgesloten van de buitenwereld
Een lokale vertegenwoordiger zei tegen de BBC dat Kobani 'waarschijnlijk snel zal vallen'. Meer dan 160.000 Syriërs zijn de grensstad ontvlucht. Nog zo'n 2.000 zijn naar de Turkse grens gevlucht en hopen snel de oversteek te kunnen maken.

Koerden in de stad vrezen dat Kobani (ook wel bekend als Ayn al-Arab) na overname wordt afgesloten van de buitenwereld. Internationale hulp, zowel humanitair als militair, zal geen doorgang meer hebben.

Een IS-vlag op een heuvel ten oosten van de stad Kobani. Beeld ap
Een IS-vlag op een heuvel ten oosten van de stad Kobani.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden