IS-leider roept op tot aanslagen en felle strijd

mosul | Na een lange stilte liet Al-Baghdadi van zich horen. Zijn IS-strijders mogen niet vluchten nu ze worden aangevallen.

Na een langdurige stilte heeft Abu Bakr al-Baghdadi, de 'Kalief' van terreurgroep Islamitische Staat opnieuw van zich laten horen. In een 31 minuten durende audio-toespraak riep hij op om eerder veroverd grondgebied tot de laatste snik te verdedigen. "Dit is jullie strijd", sprak Al-Baghdadi tot zijn aanhangers. En in het gezwollen proza dat de wereld inmiddels van hem kent: "Zorg ervoor dat de duistere nacht van de ongelovigen veranderd in dag, vernietig hun huizen en maak rivieren van hun bloed."

De speech komt op het moment dat troepen van de coalitie bezig zijn Mosul te omsingelen. De stad is het laatste grote bolwerk van de groep in Irak. Koerdische strijders naderen vanuit het noorden. Eenheden van het Iraakse regeringsleger bevinden zich inmiddels in het oostelijk deel van de stad. Sjiitische milities bewegen vanuit het zuidwesten richting het stadje Tal Afar. Ze willen zo verhinderen dat IS-strijders vanuit Mosul naar Syrië kunnen ontkomen.

"Stand houden is duizendmaal beter dan in schande vluchten", sprak Al-Baghdadi, zonder de stad bij naam te noemen. Wel noemde hij Nineveh, de omliggende provincie. Volgens schattingen bevinden zich tussen de vijfduizend en achtduizend IS-strijders in Mosul. Het was vanaf de kansel van de beroemde Al Nuri moskee dat Al-Baghdadi het kalifaat uitriep. Deze daad werd vanuit de islamitische wereld fel bekritiseerd.

De laatste keer dat Al-Baghdadi van zich liet horen was op 26 december 2015. Dat voedde speculaties over zijn dood. Onduidelijk is of de IS-leider zich momenteel zelf in Mosul bevindt. De van oorsprong Syrische analist Hassan Hassan suggereerde onlangs in The New York Times dat het IS-leiderschap zich in de woestijn ten westen van de stad heeft teruggetrokken. Hij verwees daarbij naar een speech van de nummer twee van de organisatie, Abu Mohammed al-Adnani. Die sprak dit voorjaar al over de mogelijkheid van 'inhiyaz' (tijdelijke terugtrekking). Vlak daarop werd Al-Adnani gedood bij een Amerikaanse luchtaanval.

Vanuit het westen van Irak maakte de groep in 2007 en 2013 al succesvolle comebacks. De macht van de Iraakse centrale autoriteit is hier zo goed als non-existent.

In zijn audiospeech riep Al-Baghdadi tevens op tot aanslagen in Turkije en Saoedi Arabië. Volgens analisten bevinden zich in deze landen veel sympathisanten IS.

Sinds de pogingen om Mosul te heroveren op IS zijn 20.700 mensen ontheemd geraakt, onder wie 9700 kinderen, maakte Unicef gisteren bekend. Zij verstrekken onder meer de eerste noodhulp, eten en drinken bijvoorbeeld, en controleren de gezondheid van de vluchtelingen. Jonge kinderen worden ingeënt tegen polio en mazelen. Unicef zorgt met steun van de lokale autoriteiten voor sanitaire voorzieningen, voeding en medische verzorging. Ook worden mensen geholpen die zijn achtergebleven in de dorpen waar IS al is verdreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden