column

IS-kinderen terughalen? Ephimenco is er nog niet uit

Beeld Trouw

Dit is de eerste lezing: Er bestaan geen foto’s van de kleine Soumaya (3), het dochtertje van de Nederlandse jihadiste Angela B. uit Soesterberg. 

We weten alleen dat ze zwaar gewond raakte bij een bombardement op het laatste bolwerk van IS. Ze werd met haar moeder in het Syrische kamp Al-Hol opgevangen en stierf aan haar verwondingen en een gebrek aan zorg.

Het kamp is met 73.000 bewoners een hel op aarde waar het gebrek aan hygiëne, voedsel en zorg onbeschrijfelijk is. Van de bewoners is 92 procent vrouw of kind. In het Algemeen Dagblad gisteren getuigde directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling die het kamp vorige maand had bezocht: “De kinderen in het kamp zijn zwaar getraumatiseerd, verwilderd en bang. Ze hangen maar rond in een kamp vol modder en troep.” 

Onder die kinderen zijn er tientallen met de Nederlandse nationaliteit. Hebben we het recht om onze rug naar hen te keren omdat hun ouders de verkeerde keus hebben gemaakt? Is het juist niet de kracht van onze beschaving in vergelijking met de barbarij van het IS-kalifaat, dat we deze kinderen niet aan hun lot overlaten? Laten we één of meerdere speciale opvangplekken in Nederland regelen voor die onschuldige kinderen met torenhoge trauma’s. Laten we ze terughalen. Met of zonder toestemming van hun ouders, die in Syrië en Irak voor hun misdaden berecht moeten worden. 

Een meisje staat in de rij in het kamp Al-Hol in Noordoost-Syrië waar familie van IS-strijders worden opgevangen. Beeld AFP

En dan nu de tweede lezing

We moeten het Syrische kamp Al-Hol zien zoals het in werkelijkheid is: niet alleen een opvangkamp voor jihadistische vrouwen, maar het laatste bolwerk van het IS-kalifaat. Ook al is dit bastion onbewapend, het is niet tandeloos. Diverse (tv-)reportages hebben duidelijk laten zien hoe die van top tot teen gesluierde vrouwen het islamistische fanatisme nog steeds aanhangen. Deze moeders blijven hun kinderen met haat tegen ongelovigen en het Westen infecteren.

Door hun strijdende echtgenoten werden ze vooral als baarmoeders gezien om onafgebroken het kalifaat van nieuwe krijgers te kunnen voorzien. In het kamp is een derde van die vrouwen net bevallen en nog een derde zwanger.

Tussen die kinderen boven de leeftijd van tien jaar moeten ook enkelen zitten die als ‘leeuwewelpen van het kalifaat’ door IS zijn getraind. Dat wil zeggen geprepareerd om als martelaar te sterven door zo veel mogelijk ongelovigen te doden. Ze zijn gehard in de horror en in een omgeving van ont­hoofdingen, executies, kruisigingen en martelingen opgegroeid. Tineke Ceelen zei in het AD: “Hoe langer wij die kinderen in deze giftige omgeving laten, hoe moeilijker het wordt om ze gezond te maken”.

Maar de volgende vraag is of het voor sommigen niet te laat is. Bestuurders hebben ook de plicht om de eigen bevolking te beschermen. Wat dan als over enkele jaren één of meerdere van die teruggehaalde kinderen een mega-aanslag in Nederland plegen?

Twee lezingen. U mag zelf uw keus bepalen. Zelf ben ik er nog niet uit.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden