Is kebabzaak te vertrouwen? Halalwijzer biedt uitkomst

null Beeld anp
Beeld anp

De supermarkt claimt dat het vlees halal is, maar is het dat ook? De kebabzaak heeft een halalsticker op de etalageruit: terecht of slechts slimme marketing? Een groepje keurmeesters zet sjoemelaars voortaan letterlijk op de kaart.

Op de website Halalwijzer.nl, die vandaag van start gaat, meldt de groep welke vleesbedrijven en fastfood-zaken moslims beter kunnen vermijden. Ze baseert zich onder meer op tips die binnenkwamen bij hun Meldpunt Halalmisbruik, dat in mei zijn deuren opende.

'Als we klachten krijgen, stappen we naar de verkoper of leverancier en vragen we om uitleg', vertelt initiatiefnemer Abdelhakim Chouaati. 'Zo willen we weten of ze hun vlees onafhankelijk laten keuren en welke slachtmethoden ze gebruiken. Maar we gaan ook regelmatig op pad met testkits. Daarmee nemen we een monster en kunnen we direct bepalen of het vlees varkens-DNA bevat.'

De website probeert een einde te maken aan de verwarring in islamitische kring. Veel fabrikanten gebruiken halal-certificaten, maar het is volgens Chouaati zelden duidelijk of die betrouwbaar zijn.

Ook hanteren fabrikanten sterk uiteenlopende definities van het begrip 'halal'. Halalwijzer hanteert een gangbare definitie: vlees voldoet aan de islamitische reinheidsvoorschriften als het dier tijdens de slacht nog in leven is. Varkensvlees is altijd onrein.

Negatief advies voor Aziatische keten, positief voor loempia's
Momenteel geeft Halalwijzer een handvol fastfood-zaken en vleesverwerkers een negatief advies. Zo zijn filialen van YamYam To Go (op de treinstations van Utrecht, Rotterdam en Leiden) doelwit van een 'strikte boycot'.

De keten kan volgens de site 'nog niet aantonen dat ze voldoet aan de islamitische eisen' voor inkoop, opslag, productie en verkoop, omdat de redacteuren twijfelen aan de geldigheid van de halalcertificaten. De Haagse slagerij El Asbahi en de Amersfoortse fabrikant van diepvriesloempia's Alif zouden wel deugen.

Halalwijzer kan niet garanderen dat een bedrijf na goedkeuring alsnog van het rechte pad afwijkt. Maar, zo vertelt Chouaati, controleurs komen ieder jaar opnieuw onverwachts op bezoek. Ook moeten de bedrijven een verklaring tekenen waarin ze beloven alleen halal in te kopen.

UPDATE 15:30 UUR: Bakerstreet, de eigenaar van YamYam, laat weten dat een certificeringsinstelling de 'achterliggende processen bij de leveranciers' gaat controleren. Ook 'de manier waarop de halal-claim naar de gasten wordt gecommuniceerd' wordt tegen het licht gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden