'Is je fiets gestolen? Dan pak je toch gewoon de auto?'

reportage | Dordtse scholieren krijgen in 'Week van het geld' les over het verzekeren van de billen van Mariah Carey

DORDRECHT - Wat in het leven is het waard om te verzekeren? Groep 7 en 8 van de De Repelaer in Dordrecht kan zo een trits zaken noemen: je fiets, je huis, je hond (voor als de waterleiding knapt en hij niet kan zwemmen), je begrafenis, je leven (voor als je wordt opgegeten door een haai) en je haar.

"Je haar?", vraagt Jos Baeten, bestuursvoorzitter van verzekeraar a.s.r., op bezoek bij De Repelaer. "Waarom zou je dat doen? Lijd je schade als je je haar verliest?"

"Geestelijk wel, ja", vindt een leerlinge. "Klopt", zegt Baeten, "maar ben je ook geld kwijt? Nee toch? Dus normaal gesproken zou je haar niet verzekeren, lijkt me. Al is er wel iemand die zijn haar heeft verzekerd, trouwens."

"Justin Bieber zeker", zegt een jongen smalend.

"Nee, een Amerikaanse basketbalster die meedeed in een reclame voor een shampoomerk. Voor 1 miljoen dollar."

"Ooooh, dat wil ik ook", zegt een meisje.

Gastdocent Baeten is een van de verzekeringstopmannen die deze week ergens in Nederland voor de klas staan. Het is de 'Week van het geld', waarin banken, verzekeraars en het ministerie van financiën proberen kinderen te laten nadenken over bijvoorbeeld zakgeld en sparen. En over verzekeren.

Want, zegt Baeten vooraf, misschien is het goed dat deze kinderen het anders aanpakken dan hun ouders. Nederland geldt als een zwaar verzekerd land. In de jaren negentig en begin deze eeuw schoten ook verzekeraars door, aldus Baeten. Voor elk risico was er een polisje. "En van dat imago willen we af. Je hoeft niet alles te verzekeren. Een verzekeringsmaatschappij is er om te helpen. Wij zijn geen cooperatie, maar we willen ons wel zo gedragen."

Aan de kinderen vraagt hij: zou je een mevrouw aanraden haar nieuwe fiets van 400 euro te verzekeren voor 60 euro, als ze bij diefstal in het eerste jaar 350 euro terugkrijgt, in het derde jaar nog 150 euro en daarna niets meer? Ze mogen er in groepjes over discussiëren.

Nee, denkt Iza van elf. Als haar fiets gestolen is, neemt die mevrouw toch de auto? Ja, denkt haar vriendin Evie. Is toch wel een veilig gevoel. Maar als juf Kelly voorrekent dat die mevrouw nooit zoveel geld krijgt dat ze dezelfde fiets terug kan kopen, wordt het advies toch 'nee'. "Koop gewoon een beter slot", zegt een klasgenootje.

"Lastig, hè?", zegt Baeten. "De vraag is steeds: Hoe groot is de kans dat het fout gaat? En als het fout gaat, kun je de schade dan betalen? Een iPhone hoef je niet te verzekeren, als je zo een nieuwe kunt kopen. Als de kans dat het misgaat groot is, en je kunt de schade niet betalen, dan is verzekeren wel slim."

Krijg je geld terug als je nooit schade claimt, wil een leerling weten. (Nee.) Raakt dat potje met geld nooit leeg? (Nee.) Wat als Nederland wordt overspoeld door een vloedgolf, alle huizen kapot zijn en bijna iedereen dood is? (Ja oké, dan wel, dan moet de regering bijspringen of moet er een tv-actie komen.) Kan je weer van zo'n verzekering af? (Natuurlijk, schrijf gewoon een briefje.) Baeten, voor het eerst voor de klas, heeft voor elk kind een antwoord.

En hij heeft een sappige uitsmijter. Wie weet wat Mariah Carey heeft verzekerd? "Haar kont", zegt een leerling. "Inderdaad, haar billen", zegt Baeten. "Voor 200 miljoen. Ze schijnen heel mooi te zijn, al heb ik daar zelf niet zo'n verstand van."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden