IS is zuiver islam

Meer dan ongemakkelijk is de waarheid rond de Islamitische Staat (IS), hinderlijk en onthullend voor moslims en allen die in deze religie alleen barmhartigheid wensen te zien. Want ook al is deze organisatie een toonbeeld van een afschrikwekkend extremisme, ze claimt met kracht bewaarder te zijn van de wortels en de leer van de ware islam. Wat kun je daartegen doen als je religie je lief is? Ontkennen lijkt de snelst groeiende vorm van zelfverdediging. Bijvoorbeeld door te verzinnen dat zionisten en het Westen de organisatie hebben gecreëerd. Maar nog meer in zwang is de bewering dat aan IS niets islamitisch is. Gisteren nog in Trouw bewandelde Vara-blogger Nourdine Tighadouini dit pad door te poneren: "Maar boven alle twijfel is verheven dat de praktijken van IS niet te vereenzelvigen zijn met de islam." Ik wil het tegendeel beweren: zonder twijfel vertegenwoordigt IS de meest zuivere islam zoals door de profeet gesticht en door de opeenvolgende kaliefen met het kromzwaard gepropageerd. Dat de huidige IS-kalief Abu Bakr al-Bagdadi de naam van de eerste kalief (632-634) Abu Bakr heeft aangenomen is geen onschuldig detail. Ook het feit dat in zijn eerste preek van 4 juli in Mosoel, Al-Bagdadi de toespraak van zijn naamgenoot uit de zevende eeuw woord voor woord heeft opgenomen.

Maar het zijn vooral de geweldmethoden van IS die aan de zuivere islam van het begin doen denken. Ik bedoeld de islam die zich na de dood van Mohammed (632) in indrukwekkende veroveringscampagnes stortte. Van Afrika tot Azië en Europa hebben de horden der muzelmannen met terreur, dood en verderf tal van volkeren gedecimeerd, liefst door onthoofding, of onderworpen. Tempels, kerken, monumenten en beelden van andere geloven werden vernietigd. Steden en landen werden geplunderd. Vrouwen en kinderen werden als (seksuele) slaven verhandeld. Gedwongen bekering tot de islam was het alternatief voor de dood of de zware belastingen. Historici zeggen dat in India de muzelmannen in drie of vier eeuwen een holocaust hebben veroorzaakt die uniek is in de wereldgeschiedenis en tientallen miljoen levens heeft gekost. De Islamitische Staat van kalief Al-Bagdadi en zijn djihadisten tracht nu de gruwelmethoden van de begintijden van de islam, de zuivere volgens de leer, met precisie en vroomheid in het klein te reproduceren. Want wie niet terroriseert wordt als zwak gezien. Nu wordt met afschuw naar de afgehakte hoofden en gevangenenexecuties gekeken die IS in zijn video's strooit.

Maar wat is het verschil in gruwel tussen kalief Al-Bagdadi en profeet Mohammed? Lees dan de gerenommeerde islamitische historicus Muhammad ibn Jarir at-Tabari (838-923) over de moord op 700 tot 900 gevangenen van de joodse stam Banu Qurayza in het jaar 627: "De profeet liet een grote kuil graven op de marktplaats van Medina en ging aan de rand zitten. Hij gaf het bevel om alle joden te kelen. Ook de jongens die tekenen van puberteit vertoonden." Ik ben het wel eens met Tighadouini dat IS 'crimineel' is. Maar dan moet deze blogger ook erkennen dat de islam die door Mohammed werd gesticht, helaas niet minder 'crimineel' was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden