Is Irak een Nederlander waard?

Hoewel het tot de risico's van een militaire missie behoort, is de dood van een Nederlandse militair in Irak tragisch. De 36-jarige sergeant maakte deel uit van de internationale vredesmacht die tot taak heeft veiligheid en stabiliteit in het land te scheppen ter ondersteuning van de wederopbouw.

Dit perspectief lijkt op dit moment eerder te wijken dan naderbij te komen. Dat maakt het moeilijker de dood van de man, gehuwd en vader van twee kinderen, te aanvaarden en het moreel van de troepen en het thuisfront op peil te houden. Een zegsman van een van de militaire bonden zei in een reactie op de aanslag in As Samawah dat het geluk van de Nederlanders in Irak op is. Dat klopt in zoverre dat van begin af aan met de mogelijkheid van een aanslag rekening is gehouden, ook al opereren de Nederlanders in een provincie die nog altijd relatief rustig is. In de afgelopen weken is er evenwel van een kentering sprake, die de gevaren reëler maakte. De ministers Bot (buitenlandse zaken) en Kamp (defensie) noemde deze verandering maandag in een brief aan de Tweede Kamer nog zorgwekkend. De toename van de aanslagen en incidenten in Zuid-Irak kan niet los worden gezien van de algehele situatie in het land en het optreden van de bezettingsmacht.

Vanzelfsprekend maakt de dood van een Nederlandse militair de afweging of de troepen hun verblijf met nog een termijn van zes maanden moeten verlengen moeilijker. Het draagvlak voor de missie kalft zienderogen af. Dat krijgt politiek uitdrukking in de groeiende twijfel bij de partijen, eerst de PvdA, nu ook D66 en (in mindere mate) het CDA, mede versterkt door het uitblijven van een krachtig nieuw VN-mandaat. De optelsom van redenen om weg te gaan lijkt alleen maar langer te worden. Hoewel Nederland aan de martelpraktijken van Amerikanen en Britten in Irak part noch deel heeft, kan de regering in Den Haag, die vorig jaar aan de oorlog politieke steun heeft verleend, hieraan niet voorbijzien. Deze schande maakt het immers vele malen lastiger 'ja' te antwoorden op de klassieke vraag of Irak het leven van een Nederlandse soldaat waard is. Aan de andere kant heeft de regering met het verlenen van haar politieke steun een verantwoordelijkheid op zich genomen die verplicht. Maar zij heeft steeds meer uit te leggen om hiervoor de steun van de samenleving te verwerven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden