IS introduceert eigen munt: de gouden dinar

Sjiitische strijders houden een vlag omhoog van IS in de Iraakse stad Garma. De Sjiieten verjoegen IS eind mei uit de stad. Beeld REUTERS
Sjiitische strijders houden een vlag omhoog van IS in de Iraakse stad Garma. De Sjiieten verjoegen IS eind mei uit de stad.Beeld REUTERS

Islamitische Staat heeft een eigen munt geïntroduceerd. De gouden dinar, naar een zevende-eeuws voorbeeld uit het kalifaat van Uthman, is volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten in de provincie Dair as-Saur uitgegeven. IS zou zo hopen de Amerikaanse dollar aan het wankelen te brengen, meldt The Foreign Desk.

Redactie

De dinar is 4,5 gram zwaar en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 175 euro. Op de munt zouden in het Arabisch de woorden "Islamitische Staat" en "een kalifaat gebaseerd op de doctrine van de profeet" gegraveerd staan.

Een jaar geleden circuleerden voor het eerst foto's op sociale media van een gouden munt, die volgens aanhangers van Islamitische Staat binnen hun territorium was geproduceerd. Afgelopen november kondigde IS officieel haar plannen aan om een eigen munt te lanceren. Volgens de jihadisten is dit noodzakelijk om de moslimwereld 'te bevrijden van het duivelse economische systeem'.

Olie
De munten hebben twee verschillende ontwerpen. Op foto's zijn munten te zien waarop een landkaart staat en andere waarop tarwe is afgebeeld, een verwijzing naar de Koran.

Het is de bedoeling dat olie, een van de belangrijkste inkomensbronnen van de terreurorganisatie, voortaan wordt afgerekend in dinars. Veel handelaren hebben zich volgens het Observatorium al op de markt begeven om de nieuwe valuta, die momenteel slechts in beperkte oplage is uitgebracht, te bemachtigen.

Door het verlies van territorium is de druk op IS de laatste tijd flink opgevoerd. IS raakte de zeggenschap kwijt over belangrijke gebieden en steden in Syrië en Irak. Vorige maand leed de terroristische organisatie een pijnlijk verlies toen het Iraakse regerinsleger de stad Fallujah heroverde. IS had de stad, die slechts 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad ligt, onder controle sinds 2014.

Ook vandaag verloor IS terrein. Het Iraakse leger heroverde een belangrijke luchtmachtbasis Qaraya in de buurt van de stad Mosul. Iraakse Premier Abadi noemde het 'een belangrijke stap' naar de bevrijding van Mosul, dat wordt gezien als het laatste belangrijke bolwerk van IS in Irak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden