Is hoofddoek dragen gebrek aan respect?

Rechter kiest kant van christelijke school

HANNE OBBINK

Bijzondere scholen mogen leerlingen verbieden een hoofddoek te dragen. Dat was zo en dat blijft zo, blijkt uit het vonnis van de kantonrechter in een zaak rond het katholieke Don Bosco College in Volendam.

Maar waarom eigenlijk, vraagt onderwijsjurist Paul Zoontjens zich af. Toont een meisje dat een hoofddoek draagt werkelijk te weinig respect voor de christelijke grondslag van een school?

De zaak draait om Imane Mahssan (15), die sinds vorige zomer met een hoofddoek op school verscheen. De school verbood haar dat en haar ouders stapten vervolgens naar de commissie gelijke behandeling. Die gaf het meisje gelijk, maar de kantonrechter kiest nu de kant van de school. De advocaat van het meisje kondigde gisteren aan tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Vreemd genoeg zijn de kantonrechter en de commissie gelijke behandeling het in grote lijnen met elkaar eens. Openbare scholen mogen hoofddoeken niet verbieden, maar christelijke scholen wel - daarover verschillen ze niet van mening. Maar dan moeten die scholen wel aantonen dat zo'n verbod noodzakelijk is voor hun levensbeschouwelijke identiteit. Op die gronden heeft de commissie gelijke behandeling al eerder hoofddoekverboden toegestaan aan christelijke scholen.

Heeft het Don Bosco College zijn hoofddoekverbod inderdaad goed onderbouwd? Nee, vond de commissie gelijke behandeling. De school rechtvaardigde het verbod aanvankelijk door aan te voeren dat petjes en mutsen ook verboden zijn. Maar dat heeft niets met de katholieke identiteit van de school te maken en is dus geen juridisch geldige onderbouwing.

Maar de kantonrechter tilde daar niet zwaar aan. Inderdaad, de school was niet erg consistent in haar onderbouwing. Maar dat kwam omdat ze nog nooit met hoofddoeken te maken had gehad. Ze had gewoon even tijd nodig om vast te stellen dat de katholieke grondslag van de school inderdaad geweld wordt aangedaan als hoofddoeken worden toegestaan - die zijn immers een uiting van een ander geloof.

Rechter en commissie hanteren dus grotendeels dezelfde juridische argumenten. Toch plaatst Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg, er kanttekeningen bij. Het Don Bosco College staat, net als veel andere christelijke scholen, open voor leerlingen van alle geloven, zolang die 'de grondslag van de school respecteren'. "Anders krijgen deze scholen vaak de schoolbanken niet eens vol", zegt Zoontjens.

Maar wat is precies respect voor de grondslag? Daarover zou Zoontjens wel eens een juridisch robbertje willen vechten.

"Leerlingen moeten zich onthouden van negatieve uitingen over de godsdienst waarvan de school uitgaat, dat is logisch. Maar een verbod op hoofddoeken gaat verder. En dat lijkt mij níet logisch. Een hoofddoek is niet per se een uiting van gebrek aan respect."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden