Is 'Homs' de druppel?

De moeder van de Mohammed Shawi (15) rouwt bij het lichaam van haar zoon, die gisteren in Idlib werd gedood door een sluipschutter. ©AFP

"Ik heb vandaag een baby zien sterven. Er zat een granaatsplinter in zijn linkerborst en de dokter zei: 'Ik kan niets doen'. Zijn kleine buikje bleef op en neer gaan, tot hij stierf. Het gebeurt keer op keer. Niemand hier begrijpt hoe de internationale gemeenschap dit kan toelaten."

In haar laatste telefoongesprek, dinsdagavond met de BBC, schetste Marie Colvin een indringend beeld van de situatie in Homs, de opstandige stad in Syrië die al drie weken onder vuur ligt van het eigen leger. Gisteren kwam de Amerikaanse journaliste voor de Britse Sunday Times zelf om het leven, toen haar onderkomen in de belaagde wijk Baba Amr onder vuur werd genomen.

Colvin was gisteren niet de enige dode in Homs; samen met haar kwam een Franse fotograaf om het leven en volgens activisten vielen gedurende de dag meer dan tachtig burgerdoden. Twee westerse journalisten raakten gewond, van wie één - een Franse verslaggeefster - ernstig. De Franse regering eiste bij het Syrische regime toegang tot de twee.

Voor de Franse president Sarkozy was de dood van de twee journalisten de druppel. "Nu is het genoeg", zei hij, "het regime moet weg". "Dit is weer een voorbeeld van de schaamteloze wreedheid van het Syrische bewind", stelde het Witte Huis.

Die wreedheden stoppen is een ander verhaal. Zelfs het sturen van humanitaire hulp naar de getroffen burgerbevolking van belegerde steden komt niet van de grond. Het Internationale Rode Kruis probeert daartoe een dagelijks staakt-het-vuren van twee uur te bewerkstelligen, maar onderhandelingen daarover zijn pas in een vroeg stadium. En VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon stuurt zijn humanitair gezant Valerie Amos naar Damascus om over toegang voor hulpverleners te praten. Maar een datum is nog niet geprikt.

Laat staan dat er snel 'humanitaire corridors' komen, veilige doorgangen vanuit buurlanden Libanon, Turkije en Jordanië naar de belaagde burgers. De Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiebeweging tegen het regime van president Assad, is daar voorstander van. De raad staat op het punt haar verzet tegen een buitenlandse interventie op te geven. "Er zijn twee kwaden", zei een woordvoerder, "militair ingrijpen of een slepende burgeroorlog."

Het zal zeker op Russisch verzet stuiten. Moskou heeft ook al laten weten niets in corridors te zien, omdat die ook gebruikt kunnen worden om wapens het land in te smokkelen. Dat zou het geweld verergeren.

Aan westerse zijde wordt het leveren van wapens aan opstandelingen juist een steeds reëlere optie. Washington liet de mogelijkheid dinsdag nadrukkelijk boven de markt hangen. Morgen komen de 'Vrienden van Syrië' (vooral westerse en Arabische landen) in Tunis samen om met de Syrische oppositie te spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden