Is Hilversum links? Waar en niet waar

De publieke omroep is te links. Een oud geluid, dat vorige week opnieuw werd geventileerd door Mathieu Weggeman, lid van de Raad voor Cultuur. De Vara drukt met opiniërende shows als 'De wereld draait door' en tot voor kort 'Pauw & Witteman' een te sterk stempel op de programmering als geheel, vindt Weggeman, en daardoor kleurt Hilversum rood.

Het is waar en niet waar. Waar: de Vara is links (ofschoon in 'DWDD' het vertier voorop staat) en dat moet ook, want we hebben immers een zogenoemd pluriform bestel. Niet waar: er zijn genoeg collega-omroepen die een ander geluid laten horen. De EO bijvoorbeeld (christelijk), en de VPRO (vrijzinnig, ondogmatisch). Samen met de Vara hebben deze twee zendgemachtigden het duidelijkste gezicht van Hilversum, al is hun toon niet makkelijk in het zwart-wit-schema van links en rechts te plaatsen.

Voor een rechts 'tegengeluid' zijn in 2009 WNL en PowNed opgericht. Maar of PowNed rechts is, valt te betwijfelen. Rebels is een beter etiket: tegen de gevestigde orde. Zoals de VPRO in de jaren zeventig. Met dit verschil dat de VPRO geestiger, inhoudsvoller en vooral veel ijveriger en creatiever was dan de gemakzuchtige Pietje Bells van PowNed. WNL heeft zeker een rechts aureool, maar is zo goed als onzichtbaar. Zondagochtend om 9.30 uur kun je zo rechts zijn als je wilt, geen mens die het zal merken.

In Trouw wees Weggeman zaterdag op de Tros en de NCRV. Die zouden, net als de Vara, veel meer moeten inzetten op programma's waarmee ze de publieke opinie bepalen. Weinig kans daartoe. De Tros is sinds het vertrek van Wibo van de Linde allang geen rechtse omroep meer: 'EenVandaag' is heel iets anders dan 'Tros Aktua'. De Tros is een verlengstuk geworden van de lokale omroep Volendam, gespecialiseerd in het aanbieden van gratis reizen aan steenrijke palingsound-zangers. In 'De zomer voorbij' zien we ze vakantie vieren in Kroatië: Jan Smit, Kees Tol en de 3JS. En laten we de Brabantse multimiljonair Frans Bauer ('Vive la Frans') niet vergeten. Die mag volgende maand weer op kosten van de kijker naar Zuid-Frankrijk. Bauer zien rondlopen met een stokbrood, dat is pas genieten!

En dan de NCRV, tsja. Uitgezonderd een enkel identiteitsrijk programma als 'Schepper & Co' is het een grote vraag waar die omroep staat. 'Bruggen slaan tussen groepen in de samenleving op basis van hoogwaardige kwaliteit vanuit een bezielde identiteit', was de zeer algemene frase waarin NCRV-voorzitter Coen Abbenhuis zich zaterdag in Trouw hulde. Bruggen slaan, ach dat wil iedereen wel in Hilversum. Maar of dat een duidelijk profiel oplevert...

Je kan het zomaar treffen dat een NCRV-boegbeeld je gaat uitleggen hoe je je moet laten ontdopen, zoals Jetske van den Elsen een paar jaar geleden presteerde. Of je krijgt te horen dat het een 'goede zaak is dat kerk en christendom uit Nederland verdwijnen', zoals NCRV-gezicht Frénk van der Linden (o.a. 'Altijd Wat') vorige maand beweerde in EO's 'Knevel & Van den Brink'.

Kijk, zoiets is bij de Vara volstrekt ondenkbaar: dat een medewerker en plein public en ongestraft de ganse sociaal-democratie op de schroothoop gooit. De Vara doet aan identiteitsbewaking, en dat straalt af op haar hele programmering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden