Is het wel echt de jurk van Marylin Monroe?

De 79-jarige Hollywoodfilmster Debbie Reynolds - vooral bekend van de Hollywoodklassieker 'Singin' in the rain'- is bankroet. Daarom wordt 18 juni aanstaande haar collectie Hollywoodkostuums en -memorabilia geveild. Filmfan Reynolds heeft in een halve eeuw een prachtige verzameling opgebouwd. In de veilingcatalogus vind je onder veel meer een hoed en pruik van Harpo Marx ($2000), de blauwe jurk van Judy Garland uit 'The Wizard of Oz' ($60.000), een maillot van Errol Flyn ($3000), enzovoorts.

De meeste aandacht gaat vooralsnog echter uit naar De Jurk; de jurk van Marilyn Monroe uit 'The Seven Year Itch', de bekendste filmjurk ooit. De jurk die op 15 september 1954 opwaaide boven het metrorooster op Lexington Avenue vlakbij 52nd street in New York. Twee uur stond Marilyn op de set, giechelend en zwaaiend naar de toeschouwers, zo schrijft biograaf Donald Spoto. Ze hield er een griepje en blauwe plekken op haar schouders aan over. Echtgenoot Joe DiMaggio zag de mensenmassa naar Monroe's slipje gluren en was 'not amused'.

Die ivoren jurk, crêpe, halterlijn, een ontwerp van William Travilla, moet op de veiling 1 à 2 miljoen dollar opbrengen. Alleen: is het wel De Jurk? Wie op internet op zoek gaat naar de gang die De Jurk zou kunnen hebben afgelegd van filmset naar veiling stuit op veel onduidelijkheid. Allereerst zijn er miljoenen kopieën. Allemaal ivoorwit, allemaal halterlijn, allemaal opwaaiend; wat anno 2011 weer heel goed kan, al was de kopie lang louter in trek bij travestieten. Je hebt de jurk al voor $19,90 bij amazon.com.

Ook het origineel waart rond, zo blijkt. Wikipedia meldt dat De Jurk in 1990 werd geërfd door Bill Sarris, het vriendje van ontwerper Travilla, die dat jaar overleed. Reynolds meldt in haar catalogus echter dat ze De Jurk al in 1971 van MGM heeft gekocht. In 2000 was er gedoe rond Reynolds en verzamelaar John Lebold, die in 1999 ook het Haags Gemeentemuseum aandeed met zijn collectie, over mogelijk ontvreemde jurken van Monroe. In 2008 werd de originele jurk nog door Bill Sarris tentoongesteld in het Engelse Brighton om geld op te halen voor een Alzheimerfonds. In februari was De Jurk te zien in Granada, Spanje, zonder vermelding van Reynolds.

Ik weet het niet. Die typemachine van Monroe die een paar jaar terug werd tentoongesteld was ook gek, want ze typte niet. Debbie Reynolds is bankroet en heeft al lang geleden haar hoofd verloren aan de drank. Ik geloof zeer in de magie van het lijf van Monroe. Toch zou ik het er in dit geval niet op wagen en mikken op de $19,90 versie van amazon.com.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden