Moderne manieren

Is het nog wel de tijd om allen uit de avondmaalsbeker te drinken?

Modern Beeld Nanne Meulendijks
ModernBeeld Nanne Meulendijks

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Binnen onze kerkgemeenschap is discussie ontstaan over de hygiëne bij gebruik van de avondmaalsbeker. Brood, in de vorm van matses, en wijn worden samen gedeeld. De wijn gaat in één beker, die met servet rondgaat. Ieder veegt na gebruik de bekerrand met het linnen servet schoon. Anderen kiezen ervoor de matse in de wijn te dopen. Is het nog wel van deze tijd om op deze manier de boodschap: 'Drinkt allen hieruit, dit is de beker van het Verbond' zo letterlijk te nemen?

Neemt en eet

Beste Neemt en eet,

De praktijk om de beker te laten rondgaan met gebruikmaking van servet lijkt me voldoende beantwoorden aan hygiënische standaarden. Wat het dopen van de matse in de wijn betreft: dat lijkt een minder eerbiedige gewoonte. Door dit gesop raakt de wijn bezoedeld met losgeweekte kruimels die andere mensen dan weer moeten opdrinken. Stel in de kerkgemeenschap voor om op te houden met metselen en het eten en drinken niet langer te vermengen. Het is beter als gelovigen een stukje van de matse afbreken en het daarna doorgeven en dit niet ook nog in de wijn dopen. Bij het Laatste Avondmaal werd ook geen brood in wijn gedoopt. Het bloed van Christus is tenslotte geen dipsaus.

Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Alle eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier 'Moderne Manieren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden