null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Column

Is het mooi, Advocaat bij Sparta, of heel plat?

Sparta stond op de zeventiende plaats in de eredivisie, ontsloeg de progressieve trainer Alex Pastoor, stelde de oude Dick Advocaat aan en huurde twee reserves van AZ en één van Fenerbahçe. Directeur Manfred Laros, van wie we nog nooit hadden gehoord, zei dat iedereen het erover eens was dat het nu 180 graden anders moest.

Het is allemaal zo ontzettend plat. Je moet zo’n clubje zonder die reserves in Nederland toch wel naar de vijftiende plaats kunnen leiden, als je de Uefa Cup hebt gewonnen en… – o nee, zo vol als hijzelf en zijn inmiddels trouwste fan Ruud Gullit willen doen geloven, is Advocaats erelijst niet. Anders dan: met zo’n schat aan ervaring moet je met wat er is toch wel boven de degradatiestreep kunnen komen, moet je dáár toch je eer in stellen?

Advocaat is altijd van het onbeschaamde slag geweest dat bij een club binnenkomt, rondkijkt en zegt dat er spelers bij moeten – ook dus als er geen cent te makken is.

Het oude voetbal

Ik bel Leo Beenhakker, die als technisch adviseur zijn generatiegenoot bij Sparta binnenpraatte. Ik vraag hem of dit niet heel erg het oude voetbal is, of Advocaat de jongere garde niet in de weg staat, juist nu het Nederlandse voetbal schreeuwt om nieuwe ¬inzichten. Je weet natuurlijk wat hij gaat antwoorden: dat even ¬alleen de korte termijn telt, dat Sparta te lang bezig is geweest om uit de eerste divisie te komen om er nu alweer in terug te duikelen, dat er nog zeventien finales (voetbaltaal!) komen, dat het nu alleen gaat om overleven (voetbaltaal!) en dat er iemand nodig was die daartegen bestand is.

Of hij de vraag begrijpt? “Ik begrijp je vraag, maar begrijp je ook mijn antwoord?”, zegt Beenhakker op z’n Beenhakkers. Ja, met de kanttekening dat de voetbaltaal die van de twintigste eeuw is, de taal die Beenhakker vloeiend sprak, als een van de besten.

Niet dat je dit in een breder perspectief moet willen plaatsen. Die neiging proef je hier en daar, nu NEC juist een jonge trainer heeft aangesteld, de dertiger Pepijn Lijnders. Hij stond nog nooit op eigen benen, ontwikkelde zich in de schaduw in Portugal en Engeland, bij Liverpool. Hij zou dan voor het nieuwe staan.

Benodigde omslag

Maar in de benodigde omslag van het Nederlandse voetbal kan NEC natuurlijk net zomin als Sparta een grote rol spelen, en of Lijnders iets kan brengen van wat nodig is, moet nog blijken. Een filmpje van een van zijn eerste trainingen was niet overtuigend, leek hij uiteindelijk zelf ook wel te vinden. De jonge trainer legt een oefening uit waarin de spelers eerst de ene kant op moeten lopen en dan, om de tegenstander te misleiden, de andere. “Jullie begrijpen voetbal, dat is klasse”, roept hij als hij klaar is.

De oefening oogt eerder ¬gekunsteld dan ingenieus en dan die uitsmijter, tegen spelers van NEC. Lijnders lacht er schuchter om als hij zichzelf terugziet:

“Jullie begrijpen voetbal, zeg ik...”

Generatieconflict

“Ik ben er niet om een generatieconflict te creëren”, had Leo Beenhakker gezegd. Je begrijpt wat hij er met de wijsheid van de ouderdom in dezen mee bedoelt. Het gaat hier nog niet om oud of nieuw, en wat dan beter zou zijn. Misschien is oud voor Sparta nog even beter, misschien is Lijnders niet het gewenste nieuwe.

Maar de reflex als Dickie toch weer iets gaat doen, het spinnen van vooral de old boys dat het zo mooi is dat hij dit weer doet, zo driftig nog steeds langs de lijn, ook dat is me allemaal te plat. Ik zou, sorry Leo, toch gniffelen als Robert Molenaar, een vriend van Alex Pastoor, hem met de huidige hekkensluiter Roda JC uiteindelijk voor zou blijven – een trainer die het tegen de verdrukking in zonder morren doet met wat er is.

Chef sport Henk Hoijtink schrijft ieder weekend over een column de voetbalwereld.Lees ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden