Is het momentum van IS voorbij?

IS-strijders laden delen van een Amerikaanse drone in een busje, die in september neerkwam in de Syrische stad Raqqa. Beeld afp
IS-strijders laden delen van een Amerikaanse drone in een busje, die in september neerkwam in de Syrische stad Raqqa.Beeld afp

De strijd is nog niet gestreden, maar het Pentagon claimt hard op weg te zijn om IS terug te dringen. Vooral in Irak heeft de terreurgroep een 'defensieve' houding aangenomen, stelt Pentagon woordvoerder John Kirby in een filmpje van CNN. "IS heeft al weken geen nieuw gebied meer veroverd en het momentum dat ze hadden, is gebroken."

Amber Dujardin

Volgens Kirby hebben Amerikaanse troepen de afgelopen weken 'honderden strijders, checkpoints, voertuigen en wapens' vernietigd. "We kunnen niet iedere neus tellen." Bovendien loopt het aantal buitenlandse jihadisten dat zich bij de terreurgroep aansluit langzaam terug, aldus Kirby, en heeft IS moeite om hun veroverde gebieden goed te besturen.

Het Pentagon lijkt, kortom, in jubelstemming. Is dat terecht, of spelen de VS vooral mooi weer naar de buitenwereld? We vroegen het Trouw-buitenlandredacteur Ghassan Dahhan.

Is de euforische toon van de VS niet wat voorbarig?
"Ja, dat kun je wel stellen. De grote oorlogsmachine van IS draait weliswaar op minder volle toeren dan voorheen, maar de vraag is hoe dat komt. Natuurlijk hebben de luchtaanvallen van de VS een belangrijke rol gespeeld, want hierdoor kan IS niet meer in grote formaties vliegen en moeten ze continu het luchtruim in de gaten houden. Maar in het totaalplaatje spelen de VS een minimale rol. Ook Assad vecht hard tegen IS, en de rol van de Syrische Koerden is veel groter dan we denken."

Hoe groot?
"Klinisch gezien is het een kleine groep, maar het psychologische effect van hun strijd is heel sterk. Zij laten zien dat je met weinig middelen een vuist kunt maken tegen IS, waardoor hun overwinningsroes is gesmoord. De grote ideologische kracht is niet meer wat het geweest is. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat deze oorlog binnenkort is afgelopen. De tegenkrachten kunnen pas de overhand krijgen als Raqqa en Mosul terug worden veroverd."

Kan Amerika dan niet beter grondtroepen naar Irak sturen in plaats van alleen uit te lucht aan te vallen?
"Nee. Als de VS grondtroepen sturen, kunnen Iraakse militairen denken dat Amerika de kastanjes wel voor ze uit het vuur zal halen. Dat is niet de bedoeling. Hun moreel moet juist opgekrikt worden, want dat is nu erg laag door corruptie en vriendjespolitiek in het leger, waardoor veel mensen op de verkeerde plekken terecht zijn gekomen. In Irak moet het gevoel van noodzaak weer terugkomen. Amerika heeft wel een aantal militaire adviseurs in Irak, maar die leren de strijdkrachten vooral hoe je moet vechten, in plaats van waaróm. En dat is juist het belangrijkst."

Er is dus nog een lange weg te gaan. Zijn de uitspraken van het Pentagon misleidend?
"Deze uitspraken klinken mij inderdaad wat grootmoedig in de oren. Maar Amerika moet natuurlijk wel optimisme blijven uitstralen. Uiteindelijk gaat het in deze oorlog om psychologie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden