Is het einde der tijden snel te verwachten? Nee joh, de Apocalyps ligt al achter ons

De wereld is er niet best aan toe. Ik vertel u geen nieuws. Het tijdschrift De nieuwe koers, dat als ondertitel 'hoopvol realistisch' heeft, zet nog wel twee lachende mannen op de voorkant. Maar elders op de cover begint de ellende al. "Moordpartijen op christenen in het Midden-Oosten, epidemieën in Afrika, antisemitisme in Europa." De opsomming blijkt een opstapje naar een vraagstuk van een andere, hogere orde: is het einde der tijden snel te verwachten? Is de wederkomst van Jezus aanstaande?

Binnenin discussieert een uitgelezen gezelschap over deze vraag, die nogal wat christenen momenteel bezighoudt. Henk Vreekamp, voorheen predikant voor Kerk en Israël, maakt zich er een beetje makkelijk vanaf door te zeggen dat de Apocalyps al achter ons ligt. "Vergeet niet dat de eindtijd is begonnen op het Pinksterfeest in Jeruzalem."

Collega Henk Poot van Christenen voor Israël ziet overal om zich heen tekenen dat 'de finale' is begonnen. Zijn aandacht geldt met name de ontwikkelingen rond het Heilig Land. Niet zo gek gezien zijn functie. Volgens Poot moet je niet te veel speculeren, maar hij hoort in de actuele geschiedenis de voetstappen van de Messias, "klaar om te oordelen over de volkeren die de vinger naar Zijn volk hebben uitgestoken". Het klinkt allemaal behoorlijk dreigend.

Gelukkig is er Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Hij kan niet zoveel met concrete voorspellingen. Segers vindt de werkelijkheid om zich heen vooral moeilijk te doorgronden. "De troost van de Openbaring is de belofte dat tranen worden afgewist en dat er voorbede in de hemel voor ons ligt."

Ook P.J. Vergunst, hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, een uitgave van de Gereformeerde Bond, heeft het maar moeilijk met de wereld om hem heen. Hij blijft dichter bij huis en maakt zich vooral zorgen over de toekomst van Gods kerk in ons land. Volgende week praat de synode van de PKN hierover. Een gesprek waar Vergunst 'heel dubbele gevoelens' over heeft. Hij prijst het realisme van de kerkleiding die vindt dat nu menskracht en financiële middelen schaarser worden, er andere keuzes gemaakt moeten worden. Maar tegelijkertijd stemt die werkelijkheid hem somber. "Het doet je beseffen hoe hard de neergang van de kerk in Nederland gaat, op vele plaatsen. Je denkt aan miljoenen mensen die zonder God en zonder hoop leven." Maar, zo eindigt Vergunst: "Hij laat Zijn gemeente niet los."

Dat ondervond ook Alfred Benjamin Hessel Drielsma, lid van de Protestantse Gemeente Elst, die vorige maand overleed. In Onderweg, het periodiek van de gemeente, wordt afscheid van hem genomen. We lezen dat Alfreds ziel rust heeft gevonden en dat 'Stil in mij' van Van Dik Hout werd gezongen tijdens de afscheidsviering. "Het is nu eindelijk stil, rustig geworden in het hoofd van Alfred. Hij is met liefde door God ontvangen."

Een makkelijk leven heeft hij niet gehad. "Niet alleen voor Alfred was het een worsteling om steeds de nieuwe dag te zien. Ook voor zijn naasten was het geen gemakkelijke opgave om met hem te leven."

Met zoveel ellende op kleine en grote schaal en al dat gesomber over het einde der tijden, ga je bijna verlangen naar The Optimist, de roze bril onder de tijdschriften. Zo beweert journalist Marco Visscher in het blad dat het met het terrorisme in de wereld eigenlijk best wel meevalt. We laten ons allemaal gek maken, zegt Visscher. Door journalisten natuurlijk. "De angst is begrijpelijk, maar terrorisme komt extreem weinig voor, en zelfs steeds minder." Word je dan nog niet vrolijk, dan kan je volgens The Optimist nog altijd je televisie uitzetten bij negatief nieuws. Steeds meer mensen doen dat, zou uit onderzoek blijken.

Het gevaar is natuurlijk wel dat je dan de wederkomst van Christus mist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden