Is het echt Michael Jackson op Internet?

Er was geen doorkomen aan: kletsen met Michael Jackson via een digitale babbelbox op Internet en drie andere internationale computernetwerken. De lijnen waren al dagenlang bezet.

BIJDRAGE: ANDREA BOSMAN; IVO LANDMAN; CHRISTEL PIEPER

En of het werkelijk Michael zèlf was die de vragen van fans beantwoordde? Een ander bewijs dan dat er door 'iemand' geantwoord werd vanuit chatboxmj. was er niet.

Vlak voor het weekend maakte de 'King of pop' zijn entree in het cyberspace tijdperk. Muziekzender MTV liet de één uur durende discussie op een half tv-scherm zien, de andere helft was gevuld met videoclips van Jackson.

“Ik doe mee aan deze simulchat omdat ik van mijn fans houd en van alle echte mensen. Dit is mijn kans om met jullie te praten”, babbelde 'Michael' (geen plaatjes, alleen tekst) er op los. “We zijn pioniers, en ik vind het geweldig.”

Precieze cijfers over deelname aan het evenement waren niet beschikbaar, wel bleken op een van de vier netwerken, American Online, 4 000 nieuwsgierigen ingelogd te zijn. Helemaal 'live' was het overigens allemaal niet: niet dat er nou direct vragen aan Michael gesteld konden worden. Die werden van tevoren gescreend.

Daarom bleef het allemaal erg braafjes en was het vooral een kans voor Jackson zijn bekende stokpaardjes te berijden. Zo kregen de media er weer eens van langs na een vraag of het waar was (zoals de Britse Daily Mirror schreef) dat hij alweer zou gaan scheiden van zijn echtgenote Lisa Marie Presley. “Geloof niet zomaar alles wat je leest. Het is rotzooi.”

Hij mocht vertellen wat zijn favoriete 'song' is ('Heal the world'), of hij aapje 'Bubbles' nog steeds heeft (ja) en of hij niet liever in kleine zaaltjes zou willen spelen (ja). Hij had het nog eens over zijn ongelukkige jeugd en zijn oprechte liefde voor kinderen. Als hij mocht kiezen wie hij zou mogen zijn, dan was hij Michelangelo geweest (door Jackson gespeld als 'Michael Angelo').

Ook verdedigde hij zijn nieuwste album HIStory, dat na zes weken alweer uit de top tien van de Verenigde Staten is verdwenen. “In de eerste week zijn er wel zeven miljoen exemplaren van verkocht.”

Overigens kon Jackson het niet nalaten een parallel te trekken tussen Ghandi, Jezus en ... Michael Jackson! Niet dat hij zichzelf met Jezus wil vergelijken, benadrukte hij, maar ze waren wel alledrie door het publiek in de modder gegooid. Jackson: “En dat is wel vaker voorgekomen in de geschiedenis.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden