Is het bintje nou wel of geen gifpieper?

Het bekende aardappelras bintje is misschien wel onterecht uit de schappen van grote supermarkten verbannen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor de supermarkten, is ontstemd over de rol van de milieu-organisaties in de discussie over het bintje.

redactie economie

Milieuclubs als Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie vinden het bintje en andere aardappelsoorten schadelijk voor het milieu. De 'gifpieper' is ziektegevoelig en zou daardoor veelvuldig met bestrijdingsmiddelen worden bespoten. Dat gif komt in het milieu terecht. Om de schade aan het milieu te beperken spraken de supermarkten mede op aanraden van de milieu-organisaties twee jaar geleden af om het bintje stapsgewijs uit de supermarkten te weren.

Zo besloot Albert Heijn in 2000 al om het bintje in de ban te doen. Laurus waar Konmar, Super De Boer en Edah onder vallen, volgde afgelopen september. Ook fritesfabrikant Farm Frites sprak met Natuur en Milieu af om de gifpieper geleidelijk aan te vervangen door andere aardappelsoorten bij de productie van de patatten.

,,We zijn door de milieubeweging op het verkeerde been gezet'', vindt Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit bij het CBL. Jansen, die kamerlid Winny de Jong in die functie is opgevolgd, zegt dat hij door verschillende instanties en wetenschappers is benaderd met de boodschap dat het bintje in de teelt niet onvriendelijker voor het milieu is dan andere grote rassen.

,,Het bintje blijkt een middenmoter op de lijst van vervuilers'', zegt Jansen. ,,De volgende keer moeten de milieuorganisaties met goed onderbouwde rapporten komen.''

Het CBL blijft wel met de milieubeweging overleggen en de afspraken om het bintje uit de supermarktschappen te weren blijven gewoon staan. ,,Wat mij betreft is de relatie met de milieu-organisaties niet verstoord. En afspraak is afspraak. Er zijn voldoende alternatieven en we moeten ook niet al te sentimenteel over dat bintje gaan doen.''

Hans Muileman die destijds namens Natuur en Milieu de afspraken met de supermarkten over het bintje heeft gemaakt, reageert uiterst verbaasd op de uitlatingen van Jansen. ,,Destijds zijn in het overleg met het CBL en alle andere betrokkenen alle gegevens op tafel gekomen. Daarbij zaten zelfs vertrouwelijke rapporten van Farm Frites en McCain over de prestaties van het bintje. Er was zeker geen sprake van een vertroebelde discussie. Ik ben heel benieuwd naar die onderzoeken waar Jansen het over heeft.''

Het inmiddels 97 jaar oude bintje zal waarschijnlijk toch de 100 nog wel halen. Op de Nederlandse aardappelvelden is de aardappel nog ruim aanwezig. Het bintje wordt vooral aan het buitenland verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden