Nutteloze Kennis

Is het Ajacied of Ajantid?

Het voormalige logo van Ajax.Beeld TR beeld

De naam van AFC Ajax verwijst naar de Griekse mythologie. Het wemelt daarbij van de begripsverwarringen. Duidelijk is dat via de clubnaam een verwantschap wordt uitgedragen met Ajax de Salaminiër, zoon van Telamon, held in de Trojaanse Oorlog - ook Ajax de Grote genoemd. Nadat hij de erestrijd over de dapperste der Grieken verloor van Odysseus, stortte hij zich op zijn zwaard.

Het betreft dus niet Ajax de Locriër, zoon van Oileus, in Troje bekend als Ajax de Kleine. Hij was de man die zich vergreep aan de zieneres Cassandra, waarna de zeegod Poseidon hem naar de zeebodem trok.

De mythologische Ajax was een held en daarom klopt het niet als de spelers godenzonen worden genoemd. Geestelijk vader van die bijnaam is David Endt, die hem muntte in zijn boek 'De Godenzonen van Ajax' (1993).

Leden en spelers van Ajax worden ook Ajacieden genoemd, en vanaf hier wordt het ingewikkeld. In 'Het Algemeen noodwendig woordenboek der zamenleving' (1836) staat dat een Ajacied een afstammeling is van Aiakos, zoon van Zeus. Afstammelingen van Ajax de Salaminiër worden Ajantiden genoemd. Ofwel: Ajacied Aiakos was een godenzoon, maar naar hem is geen voetbalclub vernoemd. En de afstammelingen van de held naar wie Ajax is vernoemd zijn Ajantiden.

Dode held

De club is op de hoogte van dit probleem, de erfgoedcommissie althans. Desgevraagd merkt die op dat het clubblad in 1921 een existentiële vraag stelde: zijn wij Ajacieden of Ajantiden? De redactie worstelde zich eruit: 'Ze laat het woord "Ajax" liever onverbogen en spreekt eenvoudig van Ajax-leden.' Opmerkelijk, want in het eerste nummer van het clubblad (3 december 1916) stond op de voorpagina: 'Is er niet iets van trots in het hart van den rechtgeaarden Ajacied bij de gedachte een lijfblad te hebben!'

Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Ajantiden zijn de afstammelingen van een dode Griekse held, Ajacieden zijn de aanhangers van een levende club. Zolang Ajax geen afstammeling van Ajax de Salaminiër het veld instuurt, is er niets aan de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden