IS heeft in de optocht niets te zoeken

In Keulen werd een wagen met een Charlie Hebdo-thema uit de optocht gehaald. Maar carnavalsverenigingen in Nederland laten de controversiële onderwerpen links liggen. Ja, in Den Bosch doet één wagen mee waarop klein 'Je suis Oeteldonk' staat, maar daar blijft het bij. Carnaval moet leuk blijven.

De optochten zijn het officiële begin van het feest, dat dit weekend losbarst in het zuiden. De wagenbouwers en loopgroepen kiezen vaak een feestelijke spreuk (zoals in Tilburg of Eindhoven) of delen een plaagstoot uit aan de lokale politiek. In Sittard nemen clubs de verkeerschaos op de hak, in Roermond de asbestbrand. In Maastricht mag vertrekkend burgemeester Onno Hoes op warme belangstelling rekenen, verwacht de organisatie van de optocht. "We vragen iedereen wel om het binnen de perken te houden", zegt Guy Bannier van carnavalsvereniging De Tempeleers. "De burgemeester moet er zelf om kunnen lachen. En je moet niet iets gaan doen met IS."

Vileine grappen met Van Rey zijn er ieder jaar wel in Remunj

Peter Hendriks (57) Remunj (Roermond)

"De zorg wordt toch een taak van de gemeenten? Wij zeggen: 'Ouch b. en w. verlenen mantjelzorg', 'Ook b. en w. verlenen mantelzorg'. We gaan verkleed als de burgemeester en wethouders van Roermond - we hebben gekeken wie qua postuur het meest op wie lijkt. En we hebben maskers. We gaan mantels aanmeten bij het publiek, en die ook schoonmaken en strijken. Interactie met het publiek vinden we belangrijk. Wij lopen niet de optocht, wij spelen hem.

We zijn met zes vijftigers, een jeugdvriendengroep, en we doen dit al meer dan 33 jaar. We houden van actuele grappen. Dat zie je hier in Roermond wel meer. Maar we proberen wel een bepaald niveau te halen. Als we niets actueels hebben dat goed genoeg is, dan nemen we iets anders ludieks.

Een jaar of vijf geleden hebben we een grap op oud-wethouder Jos van Rey en al zijn grote bouwprojecten gemaakt: toen gingen we als Rey-Air, de vliegtuigmaatschappij van 'Airport Remunj'. Grappen met Van Rey zijn er ieder jaar wel in Roermond, dat zal dit jaar niet anders zijn. Het mag ook vilein zijn, dat vind ik wel. Onze grap vond Van Rey wel leuk."

Het is de sport om je aan het motto van de stad te houden

Silvia Thijs (43) Kruikenstad (Tilburg)

"Wij doen altijd iets met het carnavalsmotto van de stad. Dat is de sport, om je daaraan te houden. Kleine groepen pakken weleens iets anders, bijvoorbeeld uit de actualiteit. Daar word je door de jury wel op afgerekend. Wij hebben al meerdere keren de eerste prijs gehaald. Het lopen is heel leuk - de optocht is ieder jaar weer een yes!-momentje.

Dit jaar is het motto 'We gòn wir bombezjoere!', 'We gaan de bloemetjes weer buiten zetten!' Wij maken daarvan 'We gòn op reep', 'We gaan gezellig ergens heen'. Maar reepe is in het Tilburgs ook een spel met een hoepel en een stok. Wij gaan daarom verkleed als meisjes met rokken, hoepels en stokken.

We zijn acht vrouwen, een bij elkaar geraapt zootje. We heten 'De Kwikmedrillekes', de kleine, magere vrouwtjes. Ieder jaar zijn we de hele carnaval samen. Andere verenigingen hebben hun residentie in een stamcafé, wij hebben een rozidentie waar we slapen - roze is onze kleur. Op de rozidentie, bij een van ons thuis, worden de wc-bril en het douchegordijn vervangen door roze exemplaren. Veel van onze mannen zijn actief voor de Tilburgse carnavalsstichting. Die komen we her en der wel tegen tijdens het feest. Voor de kinderen regelen we een vaste oppas."

De olifant is nu grijs met een snor, net als prins Bock d'n Urste

Wil Donders (50) Lampegat (Eindhoven)

"Dat is toch geweldig, op je vijftigste prins worden van je vereniging? Ik ben dit jaar de 25ste prins Bock d'n Urste. Ieder jaar is iemand anders dat, maar het blijft altijd 'd'n Urste'. Het motto voor de optocht, daar waren we met een glas bier zo uit: 'Het dak eraf'. We hebben op Marktplaats een caravan gekocht, daar hebben we het dak vanaf gezaagd en op palen verhoogd. Dat is de prinsenwagen van onze vereniging Café Wilhelmina - vernoemd naar ons stamcafé.

We nemen ook ieder jaar een grote ijzeren olifant mee, die door de prins opnieuw wordt bekleed. Dit jaar is hij grijs en hij heeft een snor - net zoals de prins. Bovenop zit mijn zoontje van 10 op een Perzisch tapijt. Hij is ons jongste lid, het oudste is 70. We zijn met een man of dertig, denk ik. We nemen ook een rad van fortuin mee, om wat met het publiek te kunnen doen. Zij kunnen dan van alles winnen. Dat we een liedje voor ze zingen, of dat ze een stukje kunnen meelopen.

Nee, met de actualiteit hebben we nooit wat gedaan. We houden ons ook niet aan het motto van de stad. Meestal verzinnen we zelf iets."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden