Islamitische Staat

IS heeft een nieuwe leider: Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi

De vorige leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, die zelfmoord pleegde toen Amerikaanse commando’s hem achtervolgden in het Syrische complex waar hij zich bevond. Beeld Getty Images
De vorige leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, die zelfmoord pleegde toen Amerikaanse commando’s hem achtervolgden in het Syrische complex waar hij zich bevond.Beeld Getty Images

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe leider: Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. IS maakte dat bekend via een audioboodschap op haar mediakanaal Amaq.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe leider: Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. IS maakte dat bekend via een audioboodschap op haar mediakanaal Amaq.

Het is nog niet bekend om wie het precies gaat, want de leider maakt volgens de gewoonte van de groepering gebruik van een nom de guerre. Daarnaast krijgen veel IS-kopstukken bij een nieuwe functie een nieuwe naam. IS heeft de dood van haar vorige leider Abu Bakr al-Baghdadi bevestigd.

De naam van de nieuwe leider suggereert dat hij afkomstig is van de Hashemitische tak van de ­Qu­raishi, oftewel van dezelfde Arabische tak en clan als de profeet Mohammed. Door zijn stamboom terug te voeren op de profeet probeert de nieuwe IS-leider, net als zijn voorganger, zijn religieuze ­status onder de leden te vergroten.

IS liet weinig los over de nieuwe leider, behalve dat hij zowel een ­religieus geleerde is als een ervaren commandant. Mogelijk wil IS nog niet te veel informatie prijsgeven uit veiligheidsoverwegingen, vooral nu de Amerikanen zeggen dat zij bij de operatie tegen Baghdadi gevoelige documenten hebben buitgemaakt over de structuur van de organisatie.

In het audiobericht van rond de acht minuten werd ook de nieuwe woordvoerder bekendgemaakt. Het gaat om een zekere Abu Hamza al-Quraishi. Ook hij voert zijn oorsprong terug op de stam van de profeet Mohammed.

De woordvoerders van Islamitische Staat nemen een prominente plek in binnen de organisatie. De vorige woordvoerder, Abu Hassan al-Muhajir, werd zondag bij een Amerikaanse militaire operatie in Syrië gedood. IS maakte donderdag bekend dat de omgekomen woordvoerder oorspronkelijk uit Saudi-Arabië kwam.

IS stuurde een oproep naar alle moslims om de nieuwe ‘kalief’ te gehoorzamen en vroeg de verschillende IS-afdelingen in de wereld om de dood van Abu Bakr al-Baghdadi te wreken. De Amerikanen moeten zich vooral ‘niet verheugen’ met de dood van Baghdadi, was de boodschap. IS stelt dat de groepering onder de nieuwe leider dezelfde zal blijven.

Lees ook:

IS is onthoofd, maar niet uitgeschakeld

De dood van Abu Bakr al-Baghdadi is een harde klap voor de organisatie. Maar IS is veerkrachtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden